Željeznička nesreća kod Bioča

Željeznička nesreća kod Bioča
Detalji
Datum 23. januar 2006
Vrijeme 16:00
Lokacija kraj Bioča
Zemlja  Crna Gora
Željeznička linija Bijelo Polje - Bar
Operater Željeznica Crne Gore
Tip incidenta isklizavanje iz tračnica
Uzrok kvar sistema za kočenje
Statistike
Vozova/vlakova 1
Mrtvih 45
Ranjenih 184

Teška železnička nesreća kod Bioča u Crnoj Gori desila se 23. januara 2006. na pruzi Bijelo Polje - Bar. Najmanje 46-oro putnika je poginulo (uključujući 6-oro dece), a oko 200 ih je povređeno. To je najveća železnička nesreća u crnogorskoj istoriji.

Nesreća se desila nešto posle 16 časova pored mesta Bioče, 10 km severno od Podgorice. U vozu se nalazilo oko 300 ljudi koji su putovali iz Bijelog polja za Bar kada se survao u 100 m duboku provaliju kanjona reke Morače. Slučaj govori da su se deca u vozu vraćala sa skijanja.

Prema izjavi crnogorskog ministra unutrašnjih poslova Jusufa Kalamperovića, nesreća je izazvana zbog otkazivanja sistema kočnica. Sumnja se i na to da je nesreću izazvao ljudski faktor.

Zbog nesreće, dvoje funkcionera su podneli ostavke - Andrija Lompar, ministar saobraćaja i pomorstva i direktor Crnogorskih željeznica Ranko Medenica. Mašnovođa Slobodan Drobnjak je uhapšen jer je osumnjičen za izazivanje nesreće.

Vlada Crne Gore dan posle nesreće je održala vanrednu sednicu na kojoj je proglasila trodnevnu žalost i prihvatila ostavku ministra saobraćaja i pomorstva Andrije Lompara. "Ja sam na sednici Vlade podneo ostavku. Žao mi je što se sve to desilo u mom mandatu, ali definitivno smatram da se ministar u čijem se resoru desi nesreća takvih razmera mora osetiti odgovornim", rekao je Lompar.

Savet ministara Srbije i Crne Gore, uz konsultacije s vladama država-članica, proglasio je trodnevnu žalost u SCG povodom nesreće.

IzvoriUredi