Špinat ili spanać (Eng. spinach) je povrće sa zelenim listovima. Uzgaja se zimi i ljeti, pa govorimo o dvjema vrstama špinata - zimskom i ljetnom.

Špinat
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Red: Caryophyllales
Porodica: Amaranthaceae
Rod: Spinacia
Vrsta: S. oleracea
Dvojni naziv
Spinacia oleracea
L.

- Zimski ili obični špinat ima oblik rozete, a prema sorti lišće mu je veće ili manje, zaobljena ili šiljasta vrha. Neke sorte imaju sočnije listove zelene boje, neke imaju tanje listove, a boja im je svjetlija. Prilikom prodaje s rozetom, korijen mora biti odrezan izvan vanjske krune lišća. beru se samo veći listovi.

- Ljetni špinat ima debelo, mesnato, trokutasto lišće, koje je sočnije od lišća običnog špinata, ali je sivozelene boje. Ta vrsta špinata ima razgranatu stabljiku koja se s granama u promjeru otprilike 1,5 m prostire po tlu. Beru se samo listovi

Nutritivna vrijednost uredi

 
Špinat

Špinat ima dosta željeza, ali i oksalne kiseline. Oksalna kiselina veže kalcij i čini ga neupotrebljivim za ljudski organizam. Prema novijim istraživanjima, špinat se ne preporuča kao česta hrana mlađim osobama i djeci, ali je izvrsna hrana za starije ljude. Kod kuhanja špinata prvu vodu treba baciti. U njoj ima nitrata, koji se pod utjecajem bakterija pretvaraju u nitrite, stoga se kuhani špinat ne smije ostavljati za drugi obrok.

Špinat sadži sljedeće vitamine: vitamin A, vitamin C, vitamin E, vitamin K, magnezij, folna kiselina, betain, željezo, vitamin B2, kalcij, kalij, vitamin B6, vitamin B9, protein, fosfor, cink, niacin, selenij i omega-3 masne kiseline.

Upotreba u kulinarstvu uredi

Da bi se uklonilo djelovanje oksalne kiseline, špinat je porisno pripremati kao varivo sa zaprškom od brašna i s mlijekom. Špinat se može jesti kuhan i preliven uljem te sirov kao salata jer je bogat vitaminom C. Vrlo je tražen smrznuti špinat koji je prije zamrzavanja opran, usitnjen, blanširan, a zatim pakovan u manje ili veće vrećice.

Vanjske poveznice uredi