Šeikat Muflihi

Mashyakhat al-Mufliḥī
مشيخة المفلحي
šeikat
19621967   
Lokacija
Lokacija
Glavni grad Al-Muflihi
Jezik/ci arapski
Religija islam
Politička struktura šeikat
Historija
 - Uspostavljena 1962
 - Ukinuta 1967

Šeikat Muflihi ili Maflahi (arapski: مشيخة المفلحي = Mašjakhat al-Muflihi, engleski: El Muflihi Sheikhdom) bio je vazalna feudalna država Velike Britanije koja je postojala od 1962 do 1967 godine na jugu Arapskog poluotoka istočno od luke Aden, kao dio Protektorata Aden. Danas je teritorij ovog bivšeg šeikata dio jemenskih muhafaza Ad Lahidž i Ad Dali.

Prijestolnica ovog šeikata bio je grad Al-Muflihi.

Historija

uredi

Ispočetka je Šeikat Muflihi, koji postoji od polovice 19. st., bio samo jedan od pet šeikata Sultanata Gornja Jafa (uz Busi, Dhubi, Hadrami i Mausatu) u sastavu Protektorata Aden[1]. Ali kad se Protektorat Aden pretvorio po savjetu britanskih savjetnika - administratora u Federaciju Arapskih Emirata Juga - Muflihi se odvojio od Sultanata Gornja Jafa i ušao je u tu novu državnu tvorevinu kao zasebna država. Valja reći i da glavni razlog za to bilo odbijanje Sultanata Gornja Jafa da uđe u novu tvorevinu Federaciju Arapskih Emirata Juga, na kraju se Gornja Jafa pridružila udaljenom i konzervativnijem Južnoarapskom Protektoratu. Šeikat Muflihi je kasnije 1960-ih opet kao nezavisna država ušao u Južnoarapsku Federaciju

Posljednji šeik ove feudalne države bio je al Kasim ibn Abd ar Rahman I. koji je razvlašten 1967 [1]kada je ukinut Šeikat Muflihi, te osnovana Narodna Republika Južni Jemen, koja se ujedinila s Sjevernim Jemenom 22. maja 1990 u današnju državu Republiku Jemen.

Šeici Šeikata Mufliha

uredi
  • al-Kasim al-Sakaf,- 1850. - 1885.
  • Abd al-Rahman ibn al-Kasim al-Sakaf,- 1885. - 1920.
  • al-Kasim ibn Abd al-Rahman,- 1920. - 12. august 1967. [1]

Pogledajte i ovo

uredi

Bibliografija

uredi
  • Paul Dresch: A History of Modern Yemen.Cambridge, UK: Cambridge University Press, 2000. (en)
  • R.J. Gavin: Aden Under British Rule, 1839.-1967. (en)
  • Tom Little: South Arabia: Arena of Conflict. London: Pall Mall Press, 1968. (en)
  • WorldStatesmen - Države Protektorata Aden

Izvori

uredi

Vanjske poveznice

uredi