Zauzimanje Porrentruya

Zauzimanje Porrentruya se odigralo na samom početku Rata Prve koalicije, odnosno Francuskih revolucionarnih ratova kada su 28. aprila 1792. godine francuske trupe zauzele grad Porrentruy u današnjoj Švicarskoj, istjeravši odatle austrijski garnizon, a što se smatra značajnijom operacijom u sukobu.

Zauzimanje Porrentruya
Deo Rata Prve koalicije (Francuskih revolucionarnih ratova)
Vrijeme:28. april 1792
Mjesto:Porrentruy, Švicarska
Rezultat: francuska pobjeda
Sukobljene strane
Francuska Francuska Habsburška Monarhija Austrija
Komandanti i vođe
Adam Philippe, Comte de Custine
Snaga
~3000 400

Osam dana ranije, Francuska je objavila rat austrijskom monarhu Leopoldu II kao "kralju Mađarske i Češke, nastojeći izbjeći sa ostatkom Švetog Rimskog Carstva kome je Leopold II nominalno bio na čelu. Njemu je, pak, kao jedna od država-članica, pripadala Kneževina-biskupija Basel sa sjedištem u Porrentruyu, nedaleko od istočne francuske granice. U samom gradu, gdje su od izbijanja Francuske revolucije trajale napetosti između vlasti i lokalnih liberala, se nalazio i austrijski garnizon od oko 400 ljudi.

Po izbijanju sukoba je Nicholas Luckner, zapovjednik francuske Rajnske armije, odlučio eliminirati opasnost koju bi po Francusku mogla predstavljati tvrđava Porrentruy. Taj je zadatak povjerio generalu Custineu koji je dobio zapovjedništvo nad oko 2000 pješaka, 300 draguna i baterijom topova. Custine je potom prešao granicu i došao pred grad, zatraživši predaju garnizona. Umjesto toga je Franz Joseph Sigismund von Roggenbach, baselski knez-biskup, odlučio napustiti grad zajedno sa Austrijancima i skloniti se u Bienne. Francuske su trupe zahvaljujući tome sljedeći dan bez otpora ušle u grad.

U Porrentruyu je pod francuskom vlašću krajem 1792. godine kasnije proglašena kratkotrajna Raurička Republika, koja je nekoliko mjeseci kasnije priključena, tada već formalno republikanskoj Francuskoj.

Literatura uredi

  • Victoires, conquêtes, désastres, revers et guerres civiles des Français, volume 7