Xianbei (pojednostavljeni kineski: 鲜卑; tradicionalni kineski: 鮮卑; pinyin: Xiānbēi; Wade-Giles: Hsien-pei, Sian-pie), takođe poznati i kao Sjanbi (Сяньби, Syanbi, Sümbe) i Serbi / Sarbi (Serbi, Sarbi, Sirbi, Sirvi) je naziv za drevni nomadski narod koji je živio u Mandžuriji i istočnoj Mongoliji odnosno Xianbei Shanu.

Država Sjanba, 1-3. vek.

Za Xianbeije se vjeruje da su poticali od Donghua, ili tzv. "Istočnih Hua" u drevnim kineskim izvorima. Stvorili su federaciju nekoliko nomadskih plemena/klanova od kojih je najvažnija Tuoba, odnosno državu Xianbei. Nakon propasti dinastije Han Xianbei su iskoristili metež kako bi iz stepa Mongolije, Hebeija i Liandonga prodrli na jug i zapad, odnosno u Kinu.

U periodu Šesnaest kraljevstava su Xianbei u tzv. Užoj Kini osnovali šest kraljevstava, od kojih će s vremenom nastati dinastije Sui i Tang. Xianbei su se s vremenom sinizirali, odnosno u potpunosti stopili s matičnim kineskim stanovništvom.

Dvije današnje etničke grupe - Monguor i Xibe - tvrde da potiču od Xianbeija.

U romantičarskoj srpskoj istoriografiji (Miloš S. Milojević i drugi autori), narod Sjanbi se, u sklopu jedne od teorija o poreklu Srba, izjednačava sa Srbima, zbog sličnosti jednog od naziva upotrebljavanih za Sjanbe (Sarbi, Serbi) sa imenom Srba. Međutim, osim sličnosti imena, za direktne veze Srba i Sjanba ne postoje dokazi.

V. takođerUredi

ReferenceUredi

Eksterni linkoviUredi