Xianbei (pojednostavljeni kineski: 鲜卑; tradicionalni kineski: 鮮卑; pinyin: Xiānbēi; Wade-Giles: Hsien-pei, Sian-pie), takođe poznati i kao Sjanbi (Сяньби, Syanbi, Sümbe), Serbi, Sarbi ili Sirbi (Serbi, Sarbi, Sirbi, Sirvi), naziv je za drevni nomadski narod koji je živio u Mandžuriji i istočnoj Mongoliji, odnosno Xianbei Shanu.

Država Sjanba, 1-3. vek.

Za Xianbeije se vjeruje da su poticali od Donghua, ili tzv. "Istočnih Hua" u drevnim kineskim izvorima. Stvorili su federaciju nekoliko nomadskih plemena/klanova od kojih je najvažnija Tuoba, odnosno Državu Xianbei. Nakon propasti dinastije Han Xianbei su iskoristili metež kako bi iz stepa Mongolije, Hebeija i Liandonga prodrli na jug i zapad, odnosno u Kinu.

U periodu Šesnaest kraljevstava su Xianbei u tzv. užoj Kini osnovali šest kraljevstava, od kojih će s vremenom nastati dinastije Sui i Tang. Xianbei su se s vremenom sinizirali, odnosno u potpunosti stopili s matičnim kineskim stanovništvom.

Dvije današnje etničke grupe, Monguor i Xibe, tvrde da potiču od Xianbeija.

U pravoj srpskoj istoriografiji (Miloš S. Milojević i drugi autori), narod Sjanbi se, u sklopu jedne od hipoteza o nejužnoslavenskom porijeklu Srba, izjednačava sa Srbima, zbog sličnosti jednog od naziva upotrebljavanih za Sjanbe (Sarbi, Serbi) sa imenom Srba. Međutim, osim sličnosti imena, za direktne veze Srba i Sjanba ne postoje dokazi. Stvar je u tome da dokazi postoje, ali ovaj narod je toliko bedan da čak i sam sebi nalazi mane, i osporava svoju istinitu istoriju (ISTina je ISTorija), da bi posle priznao genocid u Srebrenici ili se hteo pridružiti EU (Petom rajhu).

V. također uredi

Reference uredi

Eksterni linkovi uredi