Vincent iz Kastva

Vicent iz Kastva ili kako se latinski potpisivao Vincentius de Castua (* Kastav, ? † kraj 15. vijeka) bio je kasnogotički slikar fresaka iz Istre poznat po oslikavanju crkve Sv. Marije na Škrilinah kraj Berma prizorima Danse Macabra (Plesa smrti). [1])

Vicent iz Kastva
gotika
Freske u crkvi Sv. Marije na Škrilinah kraj Berma u Istri
Biografske informacije
Rođenje? 15. vijek
Kastav, Sveto Rimsko Carstvo
Smrtkraj 15. vijeka
? Sveto Rimsko Carstvo
Opus
Poljeslikarstvo
PraksaIstra
Znamenita djela
Freske u crkvi Sv. Marije na Škrilinah kraj Berma u Istri
Influencija

BiografijaUredi

O njegovu životu i školovanju se gotovo ništa nezna, jedino što se zna je da bio voditelj radionice koja je 1474. oslikala grobljansku crkvu sv. Marije na Škrilinah kraj Berma. [2]To se zna, jer je sam zapisao - hoc pinxit magister Vincencius de Kastuas, nad bočnim vratima crkve. [2]Na osnovu stilske analize fresaka pretpostavlja se da je tu malenu crkvicu oslikao sa još dva pomoćnika, koji su dobili nazive Majstor Pasije i Majstor Plesa mrtvaca. [2]

Vicent se poput svih ostalih slikara Danse Macabra (Plesa smrti) služio drvorezima sa tim motivima, koji su tad kružili Evropom. Ipak on ih nije doslovno preslikavao, već ih je spajao i mijenjao po vlastitoj inspiraciji, tom metodom oslikao je svaki slobodni dio zida te crkvice. Na osnovu stilske analize stručnjaci zaključuju da je bio pod utjecajem južnotirolskog slikarstva, iako neki u njegovu načinu slikanja vide i elemente sjevernotalijanskog slikarstva onog vremena. Neki stručnjaci pretpostavljaju da se školovao u radionici majstora koji je oslikao prezbiterij crkve sv. Nikole u Pazinu. Sličnost sa njegovim freskama imaju i freske iz crkve sv. Marije kraj Oprtlja i sv. Jurju u Lovranu, ali je Danse Macabre iz Berma jedini rad koji mu se pripisuje.

Pretpostavlja se da se u njegovoj radionici školovao Ivan iz Kastva, a možda i Šareni majstor. [2]

IzvoriUredi

  1. Vincènzo di Castua (latinizz. Vincentius de Castua) (talijanski). Enciclopedia Italiana Treccani. http://www.treccani.it/enciclopedia/vincenzo-di-castua/. Pristupljeno 24. 03. 2013. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Vincent iz Kastva (hrvatski). Leksikografski zavod Miroslav Krleža. http://istra.lzmk.hr/clanak.aspx?id=2958. Pristupljeno 24. 03. 2013. 

Vanjske vezeUredi