Viktor und Viktoria

Viktor und Viktoria

filmski poster
Režija Reinhold Schünzel
Producent Alfred Zeisler
Scenario Reinhold Schünzel
Uloge Renate Müller
Hermann Thimig
Hilde Hildebrand
Anton Walbrook
Muzika Franz Doelle
Fotografija Konstantin Irmen-Tschet
Distribucija Universum Film AG
Datum(i) premijere
23. decembar 1933 (1933-12-23)
Trajanje 100 min.
Zemlja Treći Reich Njemačka
Jezik njemački

Viktor und Viktoria (sh. Viktor i Viktoria) je njemački crno-bijeli filmski mjuzikl snimljen 1933. u režiji Reinholda Schünzela. Naslovna protagonistica, čiji lik tumači Renate Müller, je nezaposlena londonska glumica kojoj prijatelj - kabaretski zabavljač specijaliziran za transvesistske nastupe - omogući da preuzme njegovu točku u kojoj glumi ženu. Radnja prikazuje komplikacije koje nastanu kada se Viktoria, koja glumi muškarca, zaljubi u jednog svog obožavatelja.

Iako se često navodi kao svojevrsno svjedočanstvo o "opuštenim" seksualnim standardima weimarske Njemačke, i iako je Schünzel bio napola Jevrej, Viktor und Viktoria je bez ikakvih problema prošao cenzuru novih nacističkih vlastodržaca. Razlog za to se ponekad tumači u tome što, za razlliku od kasnijih verzija, u njemu nije bilo nikakvih implicitnih, a još manje eksplicitnih aluzija na homoseksualnost, odnosno da je bila shvaćena kao "nedužna" komedija zabune. Schünzel je istovremeno snimio i verziju na francuskom pod naslovom Georges et Georgette gdje je naslovni lik tumačila Meg Lemonnier.

Viktor u Viktoria je nakon toga bila predmetom nekoliko remakeova, a od kojih je najpoznatiji američki film Victor/Victoria iz 1982. godine gdje je naslovni lik tumačila Julie Andrews.

Vanjske vezeUredi