Viktor und Viktoria

Viktor und Viktoria (sh. Viktor i Viktoria) je njemački crno-bijeli filmski mjuzikl snimljen 1933. u režiji Reinholda Schünzela. Naslovna protagonistica, čiji lik tumači Renate Müller, je nezaposlena londonska glumica kojoj prijatelj - kabaretski zabavljač specijaliziran za transvesistske nastupe - omogući da preuzme njegovu točku u kojoj glumi ženu. Radnja prikazuje komplikacije koje nastanu kada se Viktoria, koja glumi muškarca, zaljubi u jednog svog obožavatelja.

Viktor und Viktoria
filmski poster
RežijaReinhold Schünzel
ProducentAlfred Zeisler
ScenarioReinhold Schünzel
UlogeRenate Müller
Hermann Thimig
Hilde Hildebrand
Anton Walbrook
MuzikaFranz Doelle
FotografijaKonstantin Irmen-Tschet
DistribucijaUniversum Film AG
Datum(i) premijere
23. 12. 1933 (1933-12-23)
Trajanje100 min.
ZemljaTreći Reich Njemačka
Jeziknjemački

Iako se često navodi kao svojevrsno svjedočanstvo o "opuštenim" seksualnim standardima weimarske Njemačke, i iako je Schünzel bio napola Jevrej, Viktor und Viktoria je bez ikakvih problema prošao cenzuru novih nacističkih vlastodržaca. Razlog za to se ponekad tumači u tome što, za razlliku od kasnijih verzija, u njemu nije bilo nikakvih implicitnih, a još manje eksplicitnih aluzija na homoseksualnost, odnosno da je bila shvaćena kao "nedužna" komedija zabune. Schünzel je istovremeno snimio i verziju na francuskom pod naslovom Georges et Georgette gdje je naslovni lik tumačila Meg Lemonnier.

Viktor u Viktoria je nakon toga bila predmetom nekoliko remakeova, a od kojih je najpoznatiji američki film Victor/Victoria iz 1982. godine gdje je naslovni lik tumačila Julie Andrews.

Vanjske veze uredi