Uslovni model je apstraktni model koji opisuje uslovne mehanizme sistema. Model mora izraziti više od korelacije, jer korelacija ne uključuje uzročnost.

Judeja Perl definiše uslovni model kao naručenu trojku , gde je U skup ekogenih varijabli čije su vrednosti određene faktorima izvan modela; V je skup endogenih varijabli čije su vrednosti određene faktorima unutar modela; i E je skup strukturnih jednačina koje predstavljaju vrednost svake endogene varijable u funkciji vrednosti drugih promenljivih u U i V. [1]

Dijagram uzroka uredi

Dijagram uzroka predstavlja grafički alat koji omogućava vizualizaciju uzročnih odnosa između promenljivih u uzročnom modelu. Tipičan dijagram uzroka će sadržati skup varijabli (ili čvorova) definisanih kao da su predstavljeni u okviru modela. Svaka promenljiva u dijagramu treba da bude povezana strelicom sa drugom promenljivom sa kojom ima uzročni uticaj - vrh strelice ocrtava pravac ove uzročne veze, na primer, strelica koja povezuje promenljive A i B sa strelicom na B ukazuje na vezu kojom (svi ostali faktori su jednaki) kvalitativna ili kvantitativna promena u A može izazvati promenu u B.

Dijagrami uzroka uključuju dijagrame uzročne petlje, dijagrame aciklične režije i Išikava dijagrame.

Vidi još uredi

Reference uredi

  1. Pearl, Judea (2000).

Literatura uredi

Spoljašnje veze uredi