Traktat predstavlja naučno delo, odnosno tekst u kome se na najpodrobniji mogući način nastoji obraditi, odnosno pružiti informacije o nekoj temi ili njenim načelima. U modernoj se upotrebi obično odnosi na dokument predstavljen kao uvjet za stjecanje diplome ili profesionalne kvalifikacije. Predstavlja istraživanje i nalaze autora. U akademskom kontekstu to znači isto što i disertacija. Izraz "disertacija" može se koristiti za opisivanje argumenta koji nije relevantan za napredne stupnjeve. Izraz "disertacija" može se koristiti i za središnje odobravanje eseja ili drugog djela.[1]

Diplomski rad obično izvode studenti koji studiraju u prirodoslovnim, tehničkim humanističkim, ekonomskim i kreativnim specijalitetima, a ima za cilj sistematizirati, sažeti i testirati posebna teorijska znanja i praktične vještine diplomanata. Student tehničkih specijalnosti uključuje stvaranje ili izračunavanje određenog tehničkog uređaja (dizajnerskog razvoja) ili tehnologije koja značajno povećava produktivnost rada ili kvalitetu proizvedenih proizvoda. VKR tehničara završava ekonomskom učinkovitošću i razdobljem povrata predloženih mjera.

Diplomski rad diplomanata ne bi trebao samo zadovoljiti posebna znanja koja su stečena u procesu obuke u obrazovnoj ustanovi, već i biti formalizirana prema određenim zahtjevima koji su sadržani u GOST 7.32-2001[1]. Sastav VKR diplomanata tehničkih specijalnosti, osim tekstualnog dijela u obrazloženju, uključuje veliki broj crteža koji moraju biti u skladu s ESKD-om i dizajnerskim standardima, kao što su: samoinstalacija mehanizama, pouzdanost itd.

ReferenceUredi