The Red Beret

The Red Beret
Režija Terence Young
Producent Irving Allen
Albert R. Broccoli
Scenario Richard Maibaum
Sy Bartlett
Frank Nugent
Predložak The Red Beret; autor:
Hilary Saint George Saunders
Uloge Alan Ladd
Leo Genn
Muzika John Addison
Fotografija John Wilcox
Montaža Gordon Pilkington
Studio Warwick Films
Distribucija Columbia Pictures
Datum(i) premijere
15. august 1953 (1953-08-15)
Trajanje 88 min.
Zemlja  Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik engleski
Budžet 700.000 US$[1]
Bruto prihod 8 mil. $ (širom svijeta)[1]

The Red Beret (sh. Crvena beretka) je britanski ratni film snimljen 1953. godine u režiji Terencea Younga. Temelji se na istoimenom romanu Hilaryja Saint George Saundersa. Protagonist, čiji lik tumači Alan Ladd, je bivši američki vojni zrakoplovni oficir koji je, gonjen grižnjom savjesti zbog poginulog druga, napustio službu, ali koji se za vrijeme Drugog svjetskog rata, lažno se izdajući za Kanađanina, priključuje Britanskoj vojsci i njenoj novoformiranoj Padobranskoj pukovniji. Radnja prikazuje kako polako stiče povjerenje svojih drugova i sudjeluje u prepadu na okupiranu Francusku, ali i izaziva sve više pitanja da li je uistinu ono za što se predstavlja.

The Red Beret su zajedno producirali Irving Allen i Albert R. Broccoli, koji će kasnije postati jedni od najuticajnih imena svjetske kinematografije. Originalno su glavnu ulogu namijenili Richardu Toddu, irskom glumcu koji se kao britanski padobranac borio u ratu; on je, međutim, odbio, smatrajući scenario "nerealističnim". Umjesto toga je angažiran američki glumac Alan Ladd, a zbog čega je prilagođen scenario. Film je sniman uz podršku Padobranske pukovnije koja je producentima "posudila" svoje poligone i opremu. Imao je veliki uspjeh u kino-dvoranama. Današnjim je historičarima poznat po tome što je okupio glumce i članove tehničke ekipe koji će kasnije sa Broccolijem sudjelovati u snimanju filmske serije o Jamesu Bondu.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 p.55 Chapman, James Licence to Thrill: A Cultural History of the James Bond Films Columbia University Press 2001

Vanjske vezeUredi