The Red Beret (sh. Crvena beretka) je britanski ratni film snimljen 1953. godine u režiji Terencea Younga. Temelji se na istoimenom romanu Hilaryja Saint George Saundersa. Protagonist, čiji lik tumači Alan Ladd, je bivši američki vojni zrakoplovni oficir koji je, gonjen grižnjom savjesti zbog poginulog druga, napustio službu, ali koji se za vrijeme Drugog svjetskog rata, lažno se izdajući za Kanađanina, priključuje Britanskoj vojsci i njenoj novoformiranoj Padobranskoj pukovniji. Radnja prikazuje kako polako stiče povjerenje svojih drugova i sudjeluje u prepadu na okupiranu Francusku, ali i izaziva sve više pitanja da li je uistinu ono za što se predstavlja.

The Red Beret
RežijaTerence Young
ProducentIrving Allen
Albert R. Broccoli
ScenarioRichard Maibaum
Sy Bartlett
Frank Nugent
PredložakThe Red Beret; autor:
Hilary Saint George Saunders
UlogeAlan Ladd
Leo Genn
MuzikaJohn Addison
FotografijaJohn Wilcox
MontažaGordon Pilkington
StudioWarwick Films
DistribucijaColumbia Pictures
Datum(i) premijere
15. 8. 1953 (1953-08-15)
Trajanje88 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Budžet700.000 US$[1]
Bruto prihod8 mil. $ (širom svijeta)[1]

The Red Beret su zajedno producirali Irving Allen i Albert R. Broccoli, koji će kasnije postati jedni od najuticajnih imena svjetske kinematografije. Originalno su glavnu ulogu namijenili Richardu Toddu, irskom glumcu koji se kao britanski padobranac borio u ratu; on je, međutim, odbio, smatrajući scenario "nerealističnim". Umjesto toga je angažiran američki glumac Alan Ladd, a zbog čega je prilagođen scenario. Film je sniman uz podršku Padobranske pukovnije koja je producentima "posudila" svoje poligone i opremu. Imao je veliki uspjeh u kino-dvoranama. Današnjim je historičarima poznat po tome što je okupio glumce i članove tehničke ekipe koji će kasnije sa Broccolijem sudjelovati u snimanju filmske serije o Jamesu Bondu.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 p.55 Chapman, James Licence to Thrill: A Cultural History of the James Bond Films Columbia University Press 2001

Vanjske veze uredi