The Man Who Broke the Bank at Monte Carlo

The Man Who Broke the Bank at Monte Carlo je popularna britanska pjesma koju je 1892. napisao Fred Gilbert. Inspiraciju za naslov (srpskohrvatski: "Čovjek koji je iscijedio/pobijedio kockarnicu u Monte Carlu") i tekst je bio događaj u Monte Carlu 1891. godine, kada je profesionalni kockar i varalica Charles Wells uspio u tamošnjem kazinu osvojiti čak milion franaka. Pjesmu je u tadašnjim britanskim music hallovima popularizirao britanski komičar Charles Coborn učinivši je standardnim dijelom svog repertoara, te se često pjevala sve do 1940-ih.

Spominje se u romanu The Magnificent Ambersons Bootha Tarkingtona te ju je Orson Wells iskoristio za filmsku adaptaciju 1942. godine. Mnogo je poznatije je njeno korištenje u filmu Lawrence od Arabije kada je naslovni junak pjeva kako bi mogao čuti jeku u pustinjskom klancu.

Fraza "čovjek koji je iscijedio banku/kockarnicu" se zadržala u popularnoj kulturi, pa se tako u britanskoj javnosti za Georgea Sorosa koristi izraz čovjek koji je iscijedio Banku Engleske (engleski: The Man Who Broke the Bank of England) kako bi se opisale njegove burzovne špekulacije 1992. koje su dovele do Crne srijede, odnosno naglog kolapsa britanske funte i njenog izlaska iz Evropskog mehanizma tečajnih stopa.