The Hunter (roman, Stark)

The Hunter (sh. Lovac) je kriminalistički roman koga je američki književnik Donald E. Westlake napisao i 1962. godine objavio pod pseudonimom Richard Stark, poznat kao prvi iz serije o Parkeru, odnosno kao predložak za nekoliko zapaženih filmskih ekranizacija.

The Hunter
korice prvog izdanja
Autor(i)Richard Stark
Dizajn koricaHarry Bennett
Jezikengleski
SerijaParker
Žanr(ovi)kriminalistički roman
triler
IzdavačPerma Books
Datum izdanja1962
Stranica155
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
The Man with the Getaway Face (1963)

Protagonist romana je Parker, profesionalni kriminalac čija su specijalnost oružane pljačke, i koga nakon posljednje akcije, kojoj je meta bio novac namijenjen ilegalnom krijumčarenju oružja, ustrijeli vlastita supruga Lynn i pobjegne sa njegovim partnerom Malom Resnickom. Radnja prikazuje kako se Parker, koji je preživio ranjavanje, oporavi i krene tražiti izdajničku suprugu i Mala, ali i uporno tražiti dio novca od pljačke od Malovih poslodavaca iz velike i moćne kriminalne Organizacije.

Westlake je originalno zamislio The Hunter kao zaokruženu cjelinu, ali je, na nagovor izdavača, izmijenio završnicu, te tako omogućio da se protagonist pojavi u još 27 nastavaka.

The Hunter je bio ekraniziran ukupno tri puta. Prva i najpoznatija ekranizacija je Point Blank iz 1967. godine, gdje je glavni lik tumačio Lee Marvin. Druga verzija, iz 1967. godine, je Payback sa Melom Gibsonom u glavnoj ulozi. Treća verzija je snimljena 2013. također pod naslovom Parker i sa Jasonom Stathamom u glavnoj ulozi.