The Hunter (roman, Stark)

The Hunter
TheHunterNovel.jpg
korice prvog izdanja
Autor(i) Richard Stark
Dizajn korica Harry Bennett
Jezik engleski
Serija Parker
Žanr(ovi) kriminalistički roman
triler
Izdavač Perma Books
Datum izdanja 1962
Stranica 155
Kronologija

Prethodi: Slijedi:

The Man with the Getaway Face (1963)

The Hunter (sh. Lovac) je kriminalistički roman koga je američki književnik Donald E. Westlake napisao i 1962. godine objavio pod pseudonimom Richard Stark, poznat kao prvi iz serije o Parkeru, odnosno kao predložak za nekoliko zapaženih filmskih ekranizacija.

Protagonist romana je Parker, profesionalni kriminalac čija su specijalnost oružane pljačke, i koga nakon posljednje akcije, kojoj je meta bio novac namijenjen ilegalnom krijumčarenju oružja, ustrijeli vlastita supruga Lynn i pobjegne sa njegovim partnerom Malom Resnickom. Radnja prikazuje kako se Parker, koji je preživio ranjavanje, oporavi i krene tražiti izdajničku suprugu i Mala, ali i uporno tražiti dio novca od pljačke od Malovih poslodavaca iz velike i moćne kriminalne Organizacije.

Westlake je originalno zamislio The Hunter kao zaokruženu cjelinu, ali je, na nagovor izdavača, izmijenio završnicu, te tako omogućio da se protagonist pojavi u još 27 nastavaka.

The Hunter je bio ekraniziran ukupno tri puta. Prva i najpoznatija ekranizacija je Point Blank iz 1967. godine, gdje je glavni lik tumačio Lee Marvin. Druga verzija, iz 1967. godine, je Payback sa Melom Gibsonom u glavnoj ulozi. Treća verzija je snimljena 2013. također pod naslovom Parker i sa Jasonom Stathamom u glavnoj ulozi.