The Adventure of the Three Students

"The Adventure of the Three Students" (srpskohrvatski: Tri studenta) je jedna od 56 priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Izvorno je objavljena u Strandu 1904. godine, uz ilustracije Sidneyja Pageta, priča je sastavni dio zbirke The Return of Sherlock Holmes.

"The Adventure of the Three Students"

Holmes, Watson, Soames i Bannister; autor: Sidney Paget
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1904.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Return of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1895.
Klijent(i) prof. Hilton Soames
Zločinac/ci Giles Gilchrist

Slučaj uredi

Sherlock Holmes i dr. Watson nalaze se u poznatom sveučilišnom gradu (vjerojatno Oxford ili Cambridge) gdje im profesor i predavač Koledža svetog Luke., gospodin Hilton Soames, predstavlja zanimljiv problem. Netko je bio u njegovom kabinetu i pregledao radnu verziju ispita što ga je planirao dati svojim studentima. Soames je napustio svoj ured kako bi otišao na čaj te ga je zaključao, ali, kada se vratio, ključ je bio u bravi, a papiri premješteni - jedan kod prozora, jedan na podu i jedan na stolu. Soamesov sluga, Bannister, tvrdi kako je zaboravio svoj ključ nakon što je Soames otišao, ali se zaklinje kako papire nije niti dodirnuo. U Soamesovom je interesu da se prevaranti otkriju jer se radi o izrazito važnom testu. Na njihovu sreću, samo trojica studenata polažu ispit i sva trojica žive u istoj zgradi, iznad Soamesa.

Soames je pronašao nekoliko dokaza u svom kabinetu i napomenuo je kako je Daulat Ras, jedan od studenata, bio u njegovom uredu dok su papiri bili na stolu, ali dodaje kako su bili smotani i teško da ih je mogao prepoznati kao testove. Na Holmesov zahtjev, Soames opisuje trojicu studenata: Giles Gilchrist je bio sportski tip i marljiv (za razliku od oca koji je sav novac potrošio na utrkama konja), Daulat Ras je bio miran i metodičan, a Miles McLaren je bio izrazito talentiran, ali raskalašen i odan kocki.

Holmes nastavlja s analizom tragova i dolazi do vrata za koja mu Soames govori da vode u njegovu sobu. Prateći tragove, Holmes predstavlja zaključak kako se provalnik sakrio u Soamesovu spavaću sobu dok je ovaj ispitivao Banniestera. Bio je tamo, skriven iza zastora, cijelo vrijeme. Holmes ispira Bannistera i uočava nekoliko zanimljivih činjenica, ali na uspijeva ništa jasno definirati. Sluga je odbio imenovati sumnjivca.

Holmes odluči ispitati studente. Gilchrist i Ras su voljni surađivati, ali Holmes ne uspijeva pronaći konkretan dokaz kod njih dvojice. S druge strane, McLaren je neuljudan i odbija pustiti ikoga u sobu. Holmes se tada raspita oko njegove visine, koju Soames procijeni na nekih 165 cm. Iako viši od Rasa, bio je znatno niži od Gilchrista, koji se bavio atletikom (prepone i skok u dalj). To je znakovito s obzirom na činjenicu da je sve izvedeno preko prilično visokog prozora. Detektiv je na samom kraju slučaja, ali ne uspijeva povezati činjenice do sljedećega jutra, kada pronađe posljednji komad dokaza. Konfrontira Bannistera, ali ovaj čvrsto odbija optužbe kao i sugestiju da je još netko bio s njim u sobi. Holmes tada pozove Gilchrista i iznese svoje zaključke.

Kada Holmes iznese nepobitne dokaze o Gilchristovoj krivnji, student priznaje cijelu stvar i objasni kako je Bannister tu bio tek kao pomoćnik i kako izvorno nije imao veze s planom. Bannister je Gilchristu pomogao jer je ranije bio batler njegova oca. U konačnici, Gilchrist se zahvaljuje Bannisteru što ga je odvratio od varanja na ispitu te predaje Soamesu pismo u kojem navodi kako odustaje od ispita i putuje u Južnu Afriku.

Vanjske poveznice uredi