Talamus

Talamus (lat. thalamus dorsalis) je uparena simetrična struktura smeštena po sredini mozga kičmenjaka, uključujući i ljude. Nalazi se između kore velikog mozga i srednjeg mozga.[1][2]

MRT presek ljudskog mozga, sa označenim talamusom

Talamus sačinjavaju dve ovalne strukture sive mase, koje grade krov i stranice treće moždane komore. U talamusu se nalazi mnogo jedara, u kojima se sinaptički prekidaju mnogi putevi koji se projektuju ka kori velikog mozga i služe za održanje njene budnosti. Sa druge strane, i iz kore velikog mozga polaze putevi prema talamusu.

FunkcijaUredi

Talamus ima relejnu, integrativnu i modulatorsku funkciju. NJegova relejna uloga podrazumeva da se sve aferentne informacije koje idu ka centralnom nervnom sistemu (bol, dodir, termičke draži) i svesni duboki senzibilitet na pragu kortikalnim centrima, sinaptički prekidaju u talamičkim jedrima. Ovo omogućava talamusu da ih integriše i zaključi šta to receptori poručuju senzornoj kori velikog mozga. Zato je i sam talamus bez senzorne kore značajan za svesnu percepciju signala sa receptora somatskog senzibiliteta. Osim ovoga, talamus može i da moduliše primljene informacije u saradnji sa asocijativnom korom, tako što pojačava one koje su trenutno bitne, dok nebitne informacije umanjuje ili ih potpuno gasi, omogućavajući da se jedinka koncetriše na ono što joj je bitno u određenom trenutku.

ReferenceUredi

  1. Sherman, S. (2006). „Thalamus”. Scholarpedia 1 (9): 1583. DOI:10.4249/scholarpedia.1583. 
  2. Sherman, S. Murray; Guillery, R. W. (2000). Exploring the Thalamus. Academic Press. ISBN 978-0-12-305460-9. 

Spoljašnje vezeUredi