Swinging London

Swinging London (sh. Njihajući London) je izraz kojim se označavaju kulturni trendovi karakteristični za London od sredine do kraja 1960-ih, prije svega na području mode, muzike, književnosti, filma, ali i javnog morala, prije vezanog uz seksualnost. Glavni poticaj tim trendova su davale mlade generacije, koje su inzistirale na odbacivanju tradicionalnih konzervativnih vrijednosti i dotadašnje društvene hijerarhije. Iako su slični trendovi, vezani uz jaz generacija, postojali u brojnim drugim zemljama, u Britaniji su posebno došli do izražaja jer su generacije sazrele sredinom 1960-ih bile prve koje su odrasle nakon Drugog svjetskog rata čijih se ekonomskih posljedica Britanija, usprkos toga što je bila njegov nominalni pobjednik, rješavala bitno sporije od drugih država, te nije toliko užiavala u globalnom poratnom ekonomskom bumu. To, kao i nestanak Imperija te dramatične promjene vezane uz razvoj tehnologije i opći porast društvenog standarda, potakle su mlade Britance da nadoknade propušteno, odnosno da se na što brži i radikalniji način odvoje od prošlosti.

Grupa mladih razgovara na ulici Carnaby Street u Londonu 1966. godine, odjeveni po modi tadašnjeg Swinging Londona.

Svojevrsno izvorište tih trendova je bila londonska ulica Carnaby Street u čijim trgovinama se prodavala odjeća i drugi predmeti vezani uz swinging supkulture. London je zbog toga postao jedno od središta svjetske mode, a manekenke kao što su Jean Shrimpton i Twiggy postale svjetski poznati supermodeli i jedni od ikona tadašnje popularne kulture. Važan element swinging Londona je bila i rock muzika, koja je, oslanjajući se na američke izvore razvila i vlastiti stil, odnosno potakla stvaranje supkulture modova. Isti su se trendovi počeli odražavati i na film, kojim je dominirala swinging moda, "otkačene" teme, psihodelija i camp estetika. U njihovim sadržajima se počela odražavati i seksualna revolucija, odnosno odbacivanje dotadašnjih ograničenja seksualnog morala, odnosno promoviranje hedonizma. Swinging London je u mnogim aspektima diktirao ili u značajnoj mjeri uticao na odgovarajuće trendove u ostatku svijeta, pa se zbog toga često za taj historijski period navodi izraz Swinging Sixties (sh. Njihajuće šezdesete).

Iako su se neki od tada uspostavljenih trendova očuvali do današnjih dana, općenito se smatra da je Swinging London počeo nestajati krajem 1960-ih, odnosno početkom 1970-ih kada je Britaniju zadesila velika ekonomska kriza koja će se odraziti i na njenu popularnu kulturu.

Vidi još uredi