Strateška računalna igra

Strateška računalna igra je ona kompjuterska ili video igra koja sadrži elemente strategija. Te igre su podijeljene na nekoliko glavnih podvrsta:

Igre u realnom vremenu uredi

To su igre u kojima su faze računalne obrade podataka vremenski vrlo kratke i teku konstantnom brzinom.

Igra se odvija instantno u očima igrača jer je vremenski odziv između izdavanja zapovjedi i njezinog izvođenja, te odgovora umjetne inteligencije kraći od jedne sekunde, ili traje onoliko dugo koliko je potrebno protivničkom igraču da percipira akciju te potom reagira.

Primjeri uključuju: Dune II, Dune 2000, Warcraft, StarCraft, Command and Conquer, Age of Empires i druge.

Igre na poteze uredi

To su igre u kojima računalo obrađuje važne podatke na kraju proizvoljno dugih faza u kojima igrač donosi odluke.

Primjeri uključuju: Sid Meier's Civilization, Sid Meier's Alpha Centauri, Populous, i mnoge druge.

Razvojne ili menadžerske igre uredi

Cilj igre je postići moć ili nadmoć nad drugim igračima gradnjom, unaprijeđivanjem. U ovim igrama rijetko ima elemenata vojnih sukoba i aktivnosti, ali su moguće pobune, nesreće i slično.

Neke od razvojnih igara imaju postavljene ciljeve definirane u obliku novčanog ekvivalenta, ili postizanje nekog zadatka u danom vremenu (npr. gledanost, posjećenost, i sl.) te je pobjeda moguća, dok druge privlače igrače da što dulje ostanu uspješni (oržavanje grada).

Primjeri uključuju: Sim City, Roalercoaster tycoon, Zoo tycoon, Railroad tycoon, itd.

Ratne igre uredi

U ratnim igrama pobjeda se postiže vojnim porazom protivnika. Ekonomski aspekti ovih igara su u većini slučajeva minimalni i omogućuju ograničenje u mogućnostima i odabiru sredstava za postizanja cilja.

Cilj ne mora biti samo pobjeda svih neprijatelja, već može biti i branjenje određenog objekta, špijuniranje, potajno probijanje neprijateljskih linija i krađa objekta.

Pimjeri tih igara su: Panzer General II, StarCraft, UFO:Enemy Unknown, Rome: Total War i slićno