Slavonska vojna granica

(Preusmjereno sa stranice Slavonska vojna krajina)

Slavonska vojna granica (nem. Slawonische Militärgrenze) je bila deo Vojne granice u Habzburškoj monarhiji. Uspostavljena je na teritoriji, koju su Habzburzi oslobodili od Turaka u Velikom bečkom ratu i Varadinskom ratu (1716-1718). Obuhvatala je jug Slavonije i Srema. Nalazila se najvećim delom na jugu današnje Hrvatske i manjim delom na jugu srpske pokrajine Vojvodine.

Slavonska vojna granica 1751. godine

Podela i pukovi uredi

Slavonska vojna granica je bila podeljena na gradiški, brodski i petrovaradinski puk. Administrativno sedište brodskog puka nalazilo se u Vinkovcima.

  • VII brodski puk (1769: br. 66)
  • VIII gradiški puk (br. 67)
  • IX petrovaradinski puk (br. 68)

Granice uredi

Godine 1849. ovaj deo Vojne granice graničio se na jugu sa Kneževinom Srbijom i turskom provincijom Bosnom, na istoku sa Banatskom vojnom granicom, na severu sa Vojvodstvom Srbijom i Tamiškim Banatom i civilnom Slavonijom, na zapadu sa Hrvatskom vojnom granicom i civilnom Hrvatskom.

Gradovi uredi

Najznačajnija mesta u Slavonskoj vojnoj granici su bili Vinkovci, Nova Gradiška, Slavonski Brod, Petrovaradin, Sremski Karlovci, Stara Pazova, Zemun i Sremska Mitrovica.

Stanovništvo uredi

Po popisu stanovništva iz 1820. u Slavonskoj vojnoj granici je živelo ukupno 117.933 katolika i 117.274 pravoslavaca.

Vidi još uredi

Literatura uredi

  • Turković, Milan (1937). Antemurale Christianitatis : Die ehemalige kroatisch-slavonische Militärgrenze (2 izd.). Sušak.