Shalako

(Preusmjereno sa Shalako (film))
Disambig.svg Za ostala značenja, v. Shalako (razvrstavanje).
Shalako
Režija Edward Dmytryk
Producent Euan Lloyd
Scenario J.J. Griffith
Hal Hopper
Predložak Shalako; autor:
Louis l'Amour
Uloge Sean Connery
Brigitte Bardot
Stephen Boyd
Jack Hawkins
Honor Blackman
Muzika Robert Farnon
Fotografija Ted Moore
Montaža John D. Guthridge
Bill Blunden
Studio Palomar Pictures International
Kingston Film Productions, Ltd.
CCC
Distribucija Anglo-Amalgamated Film Distributors
Datum(i) premijere
18. decembar 1968 (1968-12-18)
Trajanje 113 min.
Zemlja  Ujedinjeno Kraljevstvo
 Zapadna Njemačka
Jezik engleski
Budžet 5 mil. $[1]
Bruto prihod 1,310.000 $[2]

Shalako je britansko-zapadnonjemački vestern film snimljen 1968. godine u režiji Edwarda Dmytryka. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana američkog pisca Louisa L'Amoura. Protagonist, čiji lik tumači Sean Connery je lovac i tragač koji nastoji spasiti grupu evropskih aristokrata, lovaca i pustolova koja je postala metom Apača koji ih nastoje pobiti.

Shalako je predstavljao jedan od ambicioznijih projekata producenta Euana Lloyda, a njegovu najveću atrakciju je trebao predstavljati Connery, koji je tada bio na vrhuncu popularnosti zbog nastupa u seriji filmova o Jamesu Bondu. Connery je sa oduševljenjem prihvatio ponudu da prvi put u karijeri nastupi u vesternu, dijelom zbog toga što je bio veliki poklonik žanra od najranijeg djetinjstva, a dijelom i zbog toga što se nastojao što više udaljiti od uloge Bonda i dokazati da je uspješan i u drugim žanrovima. Conneryjevo potpisivanje ugovora je omogućilo da se prikupe dodatna sredstva, ali i okupi prilično impresivna glumačka ekipa među kojom se isticala francuska zvijezda Brigitte Bardot. Kao lokacije za snimanje je, pak, korištena Almerija u Španiji, koja je tada često "glumila" američki Jugozapad u špageti vesternima. Lloyd je za uloge Apača, pak, koristio lokalne Rome umjesto američkih Indijanaca, za koje je, putujući po rezervatima, ustanovio da izgledaju previše gojazni da bi ih publika mogla shvatiti kao ozbiljnu opasnost po protagoniste.

Shalako je na kraju imao solidnu gledanost, ali se na kraju ispostavilo da ona nije dovoljna da bi pokrila troškove produkcije. Connery je kasnije izražavao žaljenje zbog svog nastupa, ne toliko zbog samog Shalaka, koliko zbog toga što je morao odbiti nastup u Aferi Thomasa Crowna koja je donijela uspjeh i slavu Steveu McQueenu. Za Bardot je, pak, Shalako predstavljao jedan od niza neuspjeha koji će je za nekoliko godina potaknuti da obustavi glumačku karijeru.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. Financial Close-Up of a Movie Cliff-Hanger: Financing of a Movie in Spain Turns Out to Be a Cliff-Hanger By TAD SZULCSpecial to The New York Times. New York Times (1923-Current file) [New York, N.Y] 01 Apr 1968: 69.
  2. "ABC's 5 Years of Film Production Profits & Losses", Variety, 31 May 1973 p 3

Vanjske vezeUredi