Saraband for Dead Lovers

Saraband for Dead Lovers (sh. Sarabanda za mrtve ljubavnike) je britanski historijski film snimljen 1948. godine u režiji Basila Deardena. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Helen Simpson, inspiriranog stvarnim događajima koji su se krajem 17. vijeka zbili u Kneževina Hanover u Njemačkoj. Protagonistica, čiji lik tuimači Joan Greenwood, je Sophie Dorothea, supruga princa Georga Luisa (čiji lik tumači Peter Bull) koja se osjeća zarobljena u političkom braku bez iskrenih osjećaja. Radnja prikazuje kako utjehu pronalazi u privlačnom švedskom aristokratu grofu Philipu Konigsmarku te sa njim započinje ljubavnu vezu koja će tragično završiti.

Saraband for Dead Lovers
RežijaBasil Dearden
ProducentMichael Balcon
Michael Relph (izvršni producent)
ScenarioJohn Dighton
Alexander Mackendrick
PredložakSaraband for Dead Lovers; autor:
Helen Simpson
UlogeStewart Granger
Joan Greenwood
MuzikaAlan Rawsthorne
FotografijaDouglas Slocombe
MontažaMichael Truman
StudioEaling Studios
DistribucijaEagle-Lion Films
General Film Distributors
J. Arthur Rank Film
Datum(i) premijere
4. 10. 1948 (1948-10-04)
Trajanje96 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Bruto prihod1,315.516 prodanih kino-ulaznica (Francuska)[1]

Saraband je predstavljao jedan od ambicioznijih projekata britanskog studija Ealing; osim što je snimljen u tada još uvijek skupom filmu u boji, u njega je uložen veliki trud za rekontsrukciju daleke prošlosti, te je kasnije bio nominiran za Oscar za najbolju scenografiju. Kasniji kritičari su tvrdili da je, u odnosu na slična ostvarenja, uključujući tzv. Gainsborough melodrame, iskazao daleko više brige za autentični (i u pravilu manje romantični) prikaz historije.[2]

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. Informacije o gledanosti filmova Stewarta Grangera u Francuskoj na Box Office Story
  2. Fraser, George MacDonald (1988). The Hollywood History of the World. London: Michael Joseph Limited. str. 118. ISBN 0-7181-2997-0. 

Vanjske veze uredi