Salah Šabati

(Preusmjereno sa stranice Sallah Shabati)

Salah Šabati (hebrejski: סאלח שבתי) je izraelska crno-bijela filmska komedija snimljena 1964. godine u režiji Efraima Kišona kome je to predstavljao filmski debi, danas poznata kao jedno od najuspješnijih ostvarenja izraelske kinematografije.

סאלח שבתי
RežijaEphraim Kishon
ProducentMenahem Golan
UlogeChaim Topol
Arik Einstein
Gila Almagor
Shraga Friedman
Datum(i) premijere
6. 1964 (1964-06)
Trajanje110 min.
Zemlja Izrael
Jezikhebrejski

Protagonist filma, koga tumači Haim Topol, je Salah Šabati, Mizrahi (bliskoistočni Jevrej) koji je iz Jemena sa porodicom doseljen u novoosnovanu Državu Izrael. Radnja prikazuje kako je pri tome zaglavio u ma'abari (tranzitnom logoru) te kako, frustriran time što mu vlasti ne daju obećani smještaj, očajnički pokušava zaraditi dovoljno novaca da sebi kupi adekvatni stan.

Kišon, tada već etabliran kao humorist i satiričar, je film snimio u vrijeme kada Izraelu gotovo uopće nije postojala filmska industrija. Prema njegovim riječima, za film je koristio jedinu kameru koja se tada nalazila u cijeloj zemlji. Usprkos toga, kao i što nije imao pojma kako snimati film, Salah Šabati je postigao veliki komercijalni uspjeh. Razlog se tumači prije svega Topolovoj glumačkoj izvedbi, ali i scenariju koji je "pogodio" sentimente domaće publike, prije svega vezanih uz probleme jevrejskih doseljenika u prilagodbi životu u Izraelu. Film je, sa druge strane, doživio kritike od strane političkog i kulturnog establišmenta, prije svega zbog prikazivanja kibuca kao institucije u kojoj caruju nesposobnost i birokracija.

Kišonov film je na kraju imao uspjeha i u inozemstvu, ušavši u uži izbor za Oscar za najbolji strani film. Njegov uspjeh je Topola učinio međunarodnom zvijezdom, ali i dosta pomogao karijeri producenta Menahema Golana koji će tokom sljedećih decenija postati jedno od najistaknutijih imena svjetske kinematografije.

Uloge uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi