Rosemarie Nitribitt

Rosemarie Nitribitt (puno ime: Maria Rosalia Auguste Nitribitt[1]; Düsseldorf, 1. februar 1933 - Frankfurt na Majni, 29. oktobar 1957) bila je njemačka elitna prostitutka, čije je ubistvo proizvelo jedan od najvećih skandala Zapadne Njemačke u doba Ekonomskog čuda.

Odrasla je kao vanbračno dijete u siromaštvu zajedno sa dvije sestre je koje su 1939. godine smještena kod plaćenih skrbnika. Kod njih je prvi put bila silovana u dobi od 11 godina; još kao adolescentica se počela baviti prostitucijom te je nekoliko puta hapšena i smještena u popravni dom, odakle je također nekoliko puta bježala. Nakon odlaska u Frankfurt pokušaja da za život zarađuje kao konobarica i foto-model, odlučila se za posao prostitutke. Posljednji put je 1951. uhapšena u Frankfurtu na željezničkoj stanici.

Nitribitt je sljedećih godina nastojala sakriti svoje skromno porijeklo pohađajući tečajeve engleskog i francuskog, odnosno bontona. Taj se trud isplatio, s obzirom da su njeni klijenti postajali sve bogatiji, ali i velikodušniji. Tako je već 1954. godine od jednog od njih kao poklon dobila luksuzni automobil Opel Kapitän; drugi su je, pak, vodili na izlete na mediteransku obalu. 1956. godine je pak došla u posjed crnog Mercedecsa 190SL, koji je u njemačkoj javnosti upravo po njoj dobio nadimak Nittribit-Mercedes. Policijski i sudski izvori su kasnije iznijeli procjenu da je u posljednjoj godini života imala prihode od najmanje 80.000 DM (što je za tadašnje standarde bila izuzetno visoka svota).

Rosemarie Nittbrit je pronađena mrtva u svom stanu 1. novembra 1957. Na njenom tijelu su otkriveni tragovi davljenja i udarca u glavu; istraga je procijenila da je prije otkrića bila mrtva tri dana. Vrlo brzo su se u medijima pojavile špekulacije kako je istraga opstruirana i sabotirana, odnosno da se tokom nje nastojalo zataškati sve tragove koji bi ukazali na Nitribittine klijente iz redova vodećih industrijalaca, političara i drugih pripadnika zapadnonjemačkog establishmenta. Iako su se u medijima pojavila neka imena, među kojima se ističu članovi porodice Krupp, kao i plejboj Günther Sachs, istraga se na kraju usredotočila na reklamnog agenta Heinza Christiana Pohlmanna, za koga se ispostavilo da je usluge Rosemarie Nitribitt plaćao novcem pronevjernim iz vlatsite tvrtke. Pohlmann, koga je na sudu branio budući bavarski ministar unutrašnjih poslova Alfred Seidl, je uspio osporiti forenzičke dokaze o vremenu smrti, odnosno uspostaviti alibi, te je u julu 1960. oslobođen optužbe.

Sljedeće godine je novinar Erich Kuby napisao knjigu Rosemarie. Des deutschen Wunders liebstes Kind, koja je, pak, poslužila kao predložak za igrani film Das Mädchen Rosemarie u kome je lik Rosemarie Nitribitt tumačila Nadja Tiller. Godine 1996. je po tom filmu napravljen televizijski remake gdje je Rosemarie Nitribitt tumačila Nina Hoss.

Vanjske veze uredi

Reference uredi