Roar (Katy Perry)

(Preusmjereno sa stranice Roar (pjesma))
Za ostale upotrebe, v. Roar.

"Roar" je pjesma koju je američka pjevačica Katy Perry godine 2013. snimila za svoj četvrti studijski album Prism. Objavljen je na radio-stanicama kao vodeća singlica 10. augusta 2013; digitalno je izdan 12. augusta 2013. Pjesmu su napisali i producirali Dr. Luke, Max Martin i Cirkut, dok su pri pisanju surađivali Perry i Bonnie McKee. Tekst pjesme govori o zalaganju za sebe i samoostvarenju.

“Roar”
“Roar” cover
Singlica Katy Perry
iz albuma Prism
izdana 10. 8. 2013 (2013-08-10)
Format
Snimljena mart 2013.
Žanr Power pop
Dužina 3:42
Izdavač Capitol
Pisac
Producent
Katy Perry kronologija singlica
  • "Roar"
  • (2013)

"Roar" je primila uglavnom miješanje recenzije od strane muzičkih kritičara; mnogi su cijenili produkciju, dok su drugi smatrali da je tekst "klišejiziran". Pjesma je postala Perryna osma pjesma na vrhu američke top-liste Billboard Hot 100, i također došla na prvo mjesto top-lista u različitim zemljama, uključujući Australiju, Kanadu, Irsku, Škotsku i Novi Zeland; također je došla među prvih pet u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Švicarskoj.

Kako bi je promovirala, Perry ju je izvela na dodjeli nagrada MTV za najbolji video 2013. godine prilikom završetka ceremonije ispod Brooklynskog mosta, u australijskoj emisiji The X Factor i njemačkoj TV-emisiji Schlag den Raab. Grady Hall i Mark Kudsi su režirali muzički video-spot, u kome se Perry pokušava prilagoditi životu u džungli gdje joj se srušio avion, te pri tome kroti tigra. Spot je dobio miješane recenzije od kritičara. "Roar" je nominiran za pjesmu godine i najbolju solo pop izvedbu na 56. dodjeli Grammyja. Pjesma se nalazi među najbolje prodavanim singlicama u svijetu.

Vanjske veze uredi