Rjurik

vladar Novgoroda

Rjurik ( - umro 879. godine) je bio varjaški vladar Novgoroda koji je izgradio dinastiju što vlada područjem današnje evropske Rusije, Ukrajine i Belorusije između 9 i 16. veka.

Spomenik Rurjiku

Porjeklo uredi

Po ruskom mitu iz 15 veka Rjurik je bio unuk varjaga Gostomisl]]a koji je vladao konfederacijom plemena na širem području današnje Finske. Ta teorija koja se bazira na vremenski kasnim historijskim zapisima se danas ne smatra verovatnom iako je moderna genetska istraživanja djelomično potvrđuju kao niti teorije koje pokušavaju Rurjika identificirati kao danskog vikinškog kralja iz 9 veka. Po drugim historijskim zapisima koji su dobili djelomičnu potvrdu u arheološkim ispitivanjima Rurjik je bio varjag koji osniva grad Stara Lagoda (po mitovima), a samo naselje je izgrađeno u vikinškom stilu što daruje potvrdu toj teoriji.

Vladavina uredi

Po ruskoj historijskoj hronici iz 12 veka plemena na širem području Petrograda su se pobunila protiv Varjaga i izborila svoju nezavisnost nakon čega je počeo građanski rat među plemenima. Da bi se rat završio plemena su izabrala Rurjika da postane njihov vladar pa je on zavladao na tom području i osnovao grad Novgorod oko 862. godine. Do svoje smrti 879. godine Rurjik će ostati neosporni vladar Novgoroda,a naslijediti će ga knez Oleg u ime Rurjikovog maloljetnog sina Igora.