Razgovor:Tomo Skalica

Vidim da je autor clanka cak i Andriju Torkvata posthumno pohrvatio,a isto radi i sa Tomom Skalicom. Oni,iako katolici,imali su srbsku nacionalnu svijest. Uostalom, braća Skalica su počela i političku saradnju sa Brlićem. Bila je to opasna tajna akcija na teritoriji Austrije i turske Bosne. Započeo ju je A. T. Brlić s kapetanom A. Oreškovićem, koji je kasnije dezertirao iz austrijske vojske i prebjegao u Beograd, a Brlić je s njime stajao u stalno vezi od god. 1857. do 1868. Austrijske vlasti su tek nakon deset godine (god. 1867.) nešto više doznaleo toj akciji. Advokat Brlić je bio glava jednog komiteta, koja je razvijala djelatnosti za srpske interese na području austrijskom. Po tajnom dopisu od 27. nov. 1867. braća Skalica, Bogdanović i Tasovac označeni su kao članovi toga komiteta ili bar kao agenti Brlićevi. Braća Skalica su navodno u Brodu utrošili preko 3000 for. u nedozvoljene svrhe, a novac su navodno dobili iz Srbije ili Rusije.

Cinjenica da mu se ne zna kraj,grob,smrti...ide u prilog zakljucku da je bio nasilno sklonjen od strane Austrije kojoj je smetala srbska narodna svijest kod katolika. --93.86.60.46 13:04, 5 april-травањ 2015 (CEST)

Tomo Skalica bio je Hrvat i katolik, a putopisi su mu na hrvatskom jeziku. U njegovim putopisima samo jednom se na neki način izjašnjava o svojoj pripadnosti. "Za ono vrieme, što smo proveli u Kamčatki, svaki je od nas kad god je želio slobodno išao na obalu i u grad, a ja sam bio dobar prijatelj sa našim ruskim kadetom Mathevom, i š njim sam bivao dobro primljen u mnogih kućah u gradu, gdje smo divanili, čaj pili itd. Sa mnom su ondješnji Rusi osobito rado govorili i čudili su se, kako ja sasvim od njih drugče ruski govorim, akoprem sam ja tomu protuslovio i tvrdio, da nisam Rus, nego da sam austrijanski Slavjan, to oni nisu nikako mogli dokučiti, već bi mi tada odgovorili: Ja ponjemaju, čto vi Rus. - Kapetan naš bio je pozvan svaku večer kod guvernatora. Buduć pako da nisu skupa znali govoriti, to im je tumačio ruski jedan ćastnik, koji je znao englezki. Upravitelj (guverner), što je našemu družtvu na brodu obećao to je i učinio, poslao je dva akova finog ruma i tri sanduka portugezkog oportskog vina (Portwein), u svakom sanduku po 12 bocah, i tako se je družtvo veselilo dok je vina do kapljice teklo. " (Neven, 3(1855)48, 30. studenoga, str. 760.-764.; Tomo Skalica - Galijom oko svijeta (Putopisi Hrvata koji je prvi oplovio Zemlju, Slavonski Brod 2007.)

--August Dominus (razgovor) 14:24, 6 april-травањ 2015 (CEST)

Nazad na stranicu "Tomo Skalica".