Razgovor:Stipe Javor

Obrazloženje uredi

Što se NPOV oznake tiče, smatram kako je članak, barem u svom posljednjem dijelu, nacionalistički pamflet koji veliča i slavi, uzdižući na rang mučenika jednu, ispričavam se na vokabularu, ustašku budaletinu. Primjer toga je i rečenica koja nabraja osobe pokopane na arkadama, čime se Javoru daje kontekst jednog od velikana hrvatske povijesti, što je potpuni nonsens. Uostalom, na arkadama je pokopano još stotine ljudi pa njih ne nabrajamo? Isticanje njega kao mučenika nekakve demonske Jugoslavije po meni je dovoljan razlog za ovu oznaku.

Što se stila tiče - tekst vrvi pravopisnim, stilskim i strukturalnim pogreškama koje su toliko očite da smatram suvišnim da se one ovdje nabrajaju. Ako to doista bude potrebno, izlistat ću ih.

Na kraju, što se referenci tiče - navedeni su izvori, za sporne podatke, koji su potpuno marginalni, ne znam mogu li se nazvati sekundarnima, a kamoli primarnima, a o njihovoj objektivnosti nema potrebe trošiti riječi (jednaki pamfleti kao i tekst). Trebat će nepristrani third party izvori primarnog karaktera za određene tvrdnje.

Toliko --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:49, 2 mart-ожујак 2015 (CET)

Epsku pjesmu "Mučenička smrt Stjepana Javora" napisao je Mato Kolić iz Sibinja, a otpjevali su ju i izdali hrvatski guslari Željko Šimić i Ivan Antosović. U njoj je u pojedinosti opisana Javorova muka. Osam dana nije ništa jeo ni pio. Žandari su ga tukli štapovima i kundacima po tabanima, stražnjici i cijelom tijelu. Zarili su mu klince pod nokte, popucali mu kosti, objesili ga naopako, izbili mu oko i zube, za mošnju mu vezali ciglu pa se ciglom igrali nogometa. Zlostavljali su mu suprugu i kćeri stare 11 i 9 godina. Natrpali su stol raznim jelima te doveli izgladnjelu djecu pred njega. Obećali su djeci dati jesti ako potpiše da je kriv i da su krivi još neki njegovi suradnici. Potpisom bi sebe smaknuo, a djecu spasio od gladi. Uz sve pretrpljene muke nije se dao nadvladati, zbog čega se među mnogim Hrvatima smatra junakom.

--August Dominus (razgovor) 18:12, 2 mart-ожујак 2015 (CET)

Jel` pod "ustaška budaletina" kad kažeš budaletina misliš na to da nije toliko značajan za enciklopediju? Na sr.wikipedia se trenutno vodi rasprava o brisanju članka o njemu (videti ovde) i to koliko shvatam najviše po osnovu relevantnosti. Meni se čini da (ako je tačan) podatak da je on tokom tamnovanja u Lepoglavi u ime ustaškog potpisao sporazum sa Mošom Pijade(om) koji je to uradio u ime KPJ, taj podatak doprinosi relevantnosti ove osobe. Valjda to nije mogao baš svaki hrvatski nacionalni revolucionar (ustaša, ili kako već) da uradi. A i ova pesma o njemu, jel` to nešto bitno? Ne želim da me se pogrešno shvati, a ne želim ni da omalovažavam doprinos koji nam je dao kolega August Dominus. --Biblbroks (razgovor) 00:13, 3 mart-ожујак 2015 (CET)
Pod "budaletina" sam primarno mislio da je bio karikatura od ličnosti o kojoj ne treba pisati hvalospjeve nego ga svesti u okvire objektivnog i činjeničnog prikaza njegov djelovanja u ustaškom pokretu, a ne ga veličati kao mučenika i junaka. Nisam siguran da je toliko irelevantan da se članak obriše, pogotovo jer imamo članke o znatno manje važnim ličnostima. Ova pjesma o njemu je irelevantna propagandna glupost kao i one mise za Poglavnika po Splitu pa sam ju, sukladno tome i uklonio --Biljezim se sa štovanjem,Poe 00:42, 3 mart-ожујак 2015 (CET)
Nazad na stranicu "Stipe Javor".