Razgovor:Predsjednički izbori u Hrvatskoj 2014–2015

Dorada uredi

Pozivam kolege da slobodno nabace još provedenih anketa jer ranija verzija sugestirala je klasični esdepeovsko-hadezeovski duopol, iako se po vodećim medijima nađu i one s fascinantnim odstupanjima od preko 40%. Odabir izvora nije toliko bitan, može se raditi i o službenim stranicama SDP-a ili Glasu Koncila; nakon provedenih izbora ostat će nam kao podsjetnik koliko je svaki od njih precizan i vjerodostojan (neovisno o profilu čitatelja). --Orijentolog (razgovor) 03:17, 27 decembar-просинац 2014 (CET)

Samo trenutak. Cilj nam je valjda dati verodostojne informacije iz pouzdanih izvora, a ne nagomilavati rezultate amaterskih anketa. Kad sam uređivao članak o škotskom referendumu, po ugledu na en.wiki stavljao sam samo ankete koje su sprovodile agencije registrovane za istraživanja javnog mnjenja koje su pri tom članice Britanskog saveta za istraživanje javnog mnjenja te su stoga u potpunosti transparentne u vezi s primenjenom metodologijom i nalazima svog istraživanja. Online ankete u medijima i na portalima nemaju nikakvu vrednost, jer ne primenjuju upravo nikakve postupke koji bi bili utemeljeni u metodologiji socioloških istraživanja. Stoga smatram da bi trebalo takva medijska "istraživanja" maknuti iz tabele. --Igor Windsor (razgovor) 09:45, 27 decembar-просинац 2014 (CET)
Zasad sam zakomentirao tri sporne ankete. --Igor Windsor (razgovor) 09:52, 27 decembar-просинац 2014 (CET)
Nikako se ne slažem jer navodne "profesionalne" ankete imaju uzorak od 1000, a ove "amaterske" 10-60 puta više. --Orijentolog (razgovor) 16:47, 27 decembar-просинац 2014 (CET)
To nema nikakve veze. Profesionalne ankete vode računa o uzorcima i stratumima, a amaterske ni o čemu. Tako bismo mogli i mi ovde na wikipediji otvoriti anketu, pa neka ljudi glasaju in real time, ne treba nam onda u članku uopšte ni sekcija o tome, nego samo link na našu ongoing anketu. U svakom slučaju, bar odvoji te "medijsko-portalske" ankete nekako ili ih posebno označi. --Igor Windsor (razgovor) 17:03, 27 decembar-просинац 2014 (CET)
Evidentno je da se anketama naveliko manipulira sa svih strana i podaci s tri priložena medija, neovisno koliko bili međusobno različiti (uvjetovano i profilom čitatelja), daju jednu posve drugačiju sliku od "profesionalnih" zbog čega se ima pravo izraziti sumnja u njihovu vjerodostojnost. --Orijentolog (razgovor) 17:08, 27 decembar-просинац 2014 (CET)
Sve su ankete u određenom smislu neverodostojne, jer, da nisu, ne bi bilo potrebe za izborima i glasanjem. Radi se, naprosto, o metodološkom postupku, koji u jednom slučaju postoji, a u drugome ga nema. No, jedino što molim jeste da se ove druge ankete posebno označe ili izdvoje u zasebnu tablicu. --Igor Windsor (razgovor) 17:14, 27 decembar-просинац 2014 (CET)
Koliko je meni poznato profesionalne strane organizacije rade ankete koje odstupaju do kojih 4%, a kod nas su razlike i do 40%. Našao sam još jedan primjer gdje nekakva agencija "2x1 komunikacije" veli da Kitarovićki ide 42,58% odnosno Josipoviću 40,48% glasova. Ne vidim tu nikakvu "metodologiju" nego isključivo samo prljavu politiku, stoga sam protiv bilo kakvog izdvajanja na "ozbiljne" i "neozbiljne". Neka stoji ili ništa ili sve, kasnije se lako da provjeriti tko je bio najveći manipulator u čitavoj priči. Moje osobno mišljenje jest da će ta titula pripasti Večernjaku. --Orijentolog (razgovor) 17:54, 27 decembar-просинац 2014 (CET)
Nazad na stranicu "Predsjednički izbori u Hrvatskoj 2014–2015".