Razgovor:Kladanj

Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Kladanj.
Rad na člancima


Gojsalići

Drago nam je da se u povjesti Kladnja spomije plemenita  porodica Gojsalić, koj je dala niz znaćajnih osoba  u srednjovjekovnoj  povjesti Bosne i Primordije-Huma-Hercegovine. Gojsalići se spominju već 1190 godine, potječu iz loze iz koje proizlaze Kosače i sa njima su u krvnom srodstvu. Navedimo neke: Budislav Gojsalić veliki vojvoda 1332.g., Grgur Gojsalič vojvoda 1340, Stjepan Gojsalić župan 1345.itd. Veliki vojvoda bosanskog rusaga Sandalj Hranić (stric herceg Stjepana Vukčića Kosače), 1432. g. u svom depozitu u Dubrovniku ostavlja Dragiši Gojsalić osminu svog naslijedstva po muškom koljenu (oko 5000 zlatnika). Dragiša Gojsalići sa sinovima u periodu 1450-1455, uslijed velikih previranja u Hercegovini i prodoru turske vojske, seli se sa porodicom na jugo-zapadne prostore srednjovjekovne Bosne,u selo Kostanje(Poljica-Omiš),gdje se 1468. g.

spominje knez Dragiša Gojsalić. Dragišin sin Stjepan 1437.g. kod podizanja novca se naziva Dragišić Kosača. Stjepanov sin Luka Dragišić se spominje 1480. g. U pismu iz 1500.g. U Kostanjama se spominu plemenita braća Stipan, Martin i Pavao Gojsalić. Godine 1540.g. u pismu se spominju umnani i plemeniti ljudi Tomaš Gojsalić sin Martina i Juraj Gojsalić sin Pavla. U defteru poljica iz 1632 se spominje Matij sin Pavla Gojsalića kao vlasnik mlinice u Poljičkim studencima. Poljički vojvoda Frane Gojsalić sin Matija se spominje u niz dokumenata od 1660-1690.g. Knez Ivan sin vojvode Frane je preminuo dosta mlad ali iza njega su ostala njegova dva sina Stipan(1710-1785) i Pavao(1712-1752). Od ova dva brata potječu današnji Gojsalići, koji žive u Kostanju i Splitu. Gojsalići čuvaju niz dokumenata pisanih bosanicom i uvjek rado ističu svoju plemenitost.

Ovim sam htio istaknuti da današnji Gojsalići porjeklom iz Kladnja, a sa prostora srednjovjekovne bosne danas imaju rijetko sačuvan pismeni trag o svojim praocima. Nadam se da će možda nekog u Kladnju ovo zainteresirati, pa možda neko Gojsaliće i pozove u srednjovjekovni plemenitaški grad Gojsalića Gradinu.

Napisao: Mate pl. Gojsalić

        Mandićeva 5
        21 000 Split
Nazad na stranicu "Kladanj".