Razgovor:Jovan Jovanović Zmaj

Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Jovan Jovanović Zmaj.
Rad na člancima


Zmaj o Hrvatima uredi

Referencirao sam ovaj odjeljak linkom ka integralnoj verziji pjesme i ispravio netačnost da je u pitanju hvalospjev Hrvatima u kojem se pozivaju Srbi da se na Hrvate ugledaju. Kao što se vidi iz primjera, u pitanju nije hvalospjev Hrvatima, već pjesma o patnji hrvatskog naroda (vjerovatno u kontekstu hrvatsko-mađarskih sukoba u drugoj polovini 19. vijeka) i poziv Srbima da po tom pitanju ne stoje nezainteresovano, već da Hrvatima pomognu. Takođe, irelevantna je i tendenciozna ocjena da se ova pjesma "ne može naći u srpskim udžbenicima", jer se njome insinuira postojanje nekakve zabrane ili tabua, dok je istina takva da se nijedna Zmajeva politička pjesma (izuzev "Jututunske narodne himne") ne nalazi u školskim udžbenicima, već u odgovarajućim sabranim djelima i antologijama. Ovo je manje poznata pjesma, dnevno-političkog je karaktera i slabog umjetničkog domašaja, a hrvatskoj javnosti postala je interesantna samo zato što se u njoj pominju Hrvati i što u onako istrgnutom kontekstu i sasječenoj rečenici napola, djeluje da se radi o hvalospjevu Hrvata, a kritici Srba kojima manjkaju kvaliteti pripisani Hrvatima. Takođe, pošto već postoji odjeljak "Zmaj o Hrvatima", naveo sam i pjesmu "Za ujedinjenu hrvatsku i srpsku akademsku omladinu", jer i ona naglašava Zmajevo jugoslavenstvo i posmatranje srpskog i hrvatskog naroda kao jednog entiteta.109.92.238.226 17:30, 8 jun-липањ 2015 (CEST)

Datum smrti uredi

овај податак и није толико битан али тачан датум смрти Јове Змаја је 1. јуни 1904. Да ли је то по старом или по новом календару знају само свештена лица из Православне цркве у Ср. Каменици у чијој је матици умрлих и записана песников смрт.

Različite wikipedije daju različite podatke. Sr.wiki navodi 14. VI 1904, a fr.wiki navodi 13. VI 1904. Sve druge wiki navode 3. VI 1904. --OC Ripper (razgovor) 11:11, 5 jun-липањ 2013 (CEST)
Nazad na stranicu "Jovan Jovanović Zmaj".