Razgovor:Etimologija

Pucka i politicka etimologija uredi

Jasno je da postoji pucka etimologija koja nije naucno ispravna,a isto postoji i politicki motivisana etmologija,koja je skopcana sa skrivanjem istinite etimologije,koja se ne uklapa u zvaneicne ispolitizovane istoriografije (dogodopise).

Npr Morlaci i Moreja>

Morlaci, Mavrovlasi ili Crni Vlasi. Tu su crni iako su to Vlasi kojizive do mora.To da su to pomorski vlasi,to ne dolazi u obzir!Alberto Fortis koji je obišao morlačke krajeve u 18. vijeku u svojoj knjizi Viaggio in Dalmazia (1774), iznio tezu da Morovlasi znači moćni ili osvajači s mora, jer moro, po njemu dolazi od slavenskog more, [4] a ne kako je Lucius mislio Crni Vlasi / Crni Latini.

Moreja: U Srednjem veku ostrvo je bilo poznato kao Moreja. Prema narodnoj etimologiji, naziv su mu dali krstaši jer je bilo gusto obraslo dudovim drvećem (grčki: Μωρέας ili Μωριάς) koje se koristilo u proizvodnji svile koja je tada cvetala. DAKLE SADA IMAMO DUDOVO DRVECE,SAMO DA NIJE MORE,SLAVENSKI NAZIV iako je tu bilo Slavena,a i Tirolac Jakob Philipp Fallmerayer smatra da je od mora.

Evo Pitija: Pitija (grč. Πυθία Pythia) je, u grčkoj mitologiji, bila sveštenica i proročica Apolonovog hrama koji se nalazio u Delfima. Ime potječe od starog naziva za Delfe (grč. Pytho) ili od zmije pitona. DAKLE PITON ULAZI U OBZIR A GLAGOL PITATI NE DOLAZI U OBZIR!

Nema veze sto su isli da pitaju prorocicu za sudbinu...sve je od Grka!

Logos je od golos,glas,kako se jos u Rusiji kaze. Talasa(more na grc) od talasa,jer tal=val,a i Poljaci tako kazu,i najudaljeniji Slaveni. Pa sta ce biti,da su svi narodi svijeta od Grka sve primili,pa i jezik,ili ce biti da je stvar obrnuta! Da,forsiranje grckog je bilo,ali i sam naziv Grci su oni dobili od Ilira (zadrzacu objasnjenje toga za sebe,posto vidim da su vam i ociglednije istine neprihvatljve)

Kako to da je Bagdad od bog dade,bozji dar,a Buda od budan,probudjen? Dakako od indoevropskog! A sto osporavati taj indoevropski Tracanima i prostoru danasnje Grcke? Zar se nista ne moze iz slavenskog objasniti etimoloski?pa,naravno dane moze,jer mi samo da smo kulturno inferiorna rasa vec izgleda nismo znali ni pricati,dok su "Grci" pravili skulpture... Rune su od peruna(grom opali u drvo,zapis,i tako nstaju slova) kao sto je i bukvar,book,bukvica od bukve,drveta... Hrist i krst od hrast,sv drvo slavena itd itd... Ako se vec favorizuje ova politikanska antislavenska etimologija,dopustite bar da se navede i opcija koja ide nama i zdravoj pameti u prilogi sto je pokrepljeno masom dokaza.Cak se borite protiv cinjenice da je Skadar od Aleksandar iako niko ne spori da je Skenderbeg i Skenderija od Aleksandar,tursko prelicenje,u znak sjecanja na Aleks.mk. Ni kada je etimologija najjasnija,i daleko ispravnija od politikanskih buncanja,dudova i pitona...vi je ne dopustite,pa se pokazjete zaista kao oni koji se o nauku ogrijese ili zbog gluposti ili polozaja.--Андрија (razgovor) 17:37, 21 decembar-просинац 2014 (CET)

E, imam i ja jedan. Mnogo stoleća pre Kolumba, dok su Srbi još vladali celom Evropom i Azijom, zapute se neki od njih na svojim čunovima preko Atlantika. "Kuda plovimo?", pitaju se neki od njih. "Ka nadi!", odgovara najmudriji među Srbima. I ostade ― "Kanada". [Prema: Radivoj Radić, Srbi pre Adama i posle njega.] --Igor Windsor (razgovor) 17:48, 21 decembar-просинац 2014 (CET)

To sto si naveo je pucka etimologija,a istina je da su ratnicko plemicki stalezi vladali evropom,sto je sacuvano u titulama za plemstvo i gospodu ser, i herr,od herakle,heroj...serbi je ostatak tog starog imena,a balkanski i luzicki srbi su sacuvali samo ime,u britaniji je sacuvana titula ser itd itd...ja ne tvrdim sto i Deretic svi Sloveni su se zvali Srbi sto su pogresno tvrdili i Safarik i bavarski geograf,jer nisu dublje poznavali stavri,ali tvrdim da ser i her ima veze sa vladajucim stalezom evroazije.--Андрија (razgovor) 17:52, 21 decembar-просинац 2014 (CET)

Buda je od budan. Da li je i to pucka etimologija? Bagdad je od Bog dade,Bozji dar,da li je i to pucka etimologija? --Андрија (razgovor) 18:06, 21 decembar-просинац 2014 (CET)

Nazad na stranicu "Etimologija".