Proročište (lat. oraculum) je izraz kojim se opisuje hram, svetište ili slični objekt gdje se proriče budućnost, odnosno dijele savjeti iza kojih rije je hram Per-Wadjeta koji je sagrađen u predinastičkom periodu Drevnog Egipta (cca. 3100. pne.). Drevni Egipćani su također sagradili i hram boga Amuna koga je Aleksandar Veliki pitao za savjete o svojoj budućnosti.

Najpoznatije proročište na svijetu je bio hram boga Apolona u Delfima u Grčkoj, a gdje su savjet tražili mnogi važni ljudi ne samo iz Grčke, nego i iz drugih dijelova antičkog svijeta.

Proročišta su, ovisno o religiji i kulturi, koristila različite metode proricanja - od promatranja ptica, iznutrica žrtvovanih životinja do korištenja posebno obučenih medija koji su izricali proročanstva u proročkom transu.

U simboličkom smislu izraz "proročište" se koristi i za osobe koje se odlikuju neobičnom sposobnošću predviđanja budućih događaja. Tako se Warren Buffett zbog vještine snalaženja na burzi naziva "proročištem iz Omahe" (engl. Oracle of Omaha).

Vanjske veze uredi