Za ostala značenja, vidi Propovjednik (razvrstavanje).

Propovjednik je osoba koja drži propovijedi, odnosno govore kojim slušatelje nastoje preobratiti na svoju religiju ili ih potaći da se ponašaju u skladu sa njenim naukom. Propovjednik se u tom smislu razlikuje od teologa, s obzirom da mu glavno djelovanje nije razvijanje ili tumačenje religijske doktrine nego njeno neposredno prenošenje. Propovijedi se često, osim čisto religijskih, mogu posredno ili neposredno baviti i svjetovnim, odnosno društvenim i političkim pitanjima.

Američki baptistički svećenik Billy Graham drži propovijed 1966.

Propovjednici postoje u mnogim kulturama i raznim religijama; obično su istovremeno i svećenici, iako u nekim religijskim zajednicama propovijedi drže i laici. U Katoličkoj crkvi je svećenički red dominakanaca nastao u svrhu propovijedanja, te još uvijek nosi službeni naziv Ordo Praedicatorum (na latinskom "Red propovjednika"). Propovjedništvo se kao djelatnost posebno razvilo u okviru protestantskih vjerskih zajednica, u kojima izraz "propovjednik" nerijetko predstavlja sinonim za izraz "svećenik".

U SAD se u drugoj polovici 20. vijeka razvio poseban tip propovjednika koji za propovijedi koristi medij televizije; za njih se koristi izraz televangelisti.

Povezano uredi