Zapadni Bengal – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
civot tebriceeeeeeeee ae vidimo se
oznake: vraćena izmjena vizualno uređivanje
Red 36:
 
== Istorija ==
Pre 4.000 godina region Bengala su naselili [[Dravidi]], Tibetsko-burmanski i austroazijski narodi. Dolaskom Indoarijaca stvoreno je kraljevstvo Magada u 7. veku pre Hrista. [[Magada]] se spominje i u [[Ramajana|Ramajani]] i u [[Mahabharata|Mahabharati]]. Pod Maurja dinastijom Magada carstvo se protezalo preko gotovo cele južne Azije, uključujući delove Persije i [[Afganistan|civot]]a

pod Ašokom u 3. veku pre Hrista. Od 3. do 6. veka posle Hrista kraljevstvo Magada je bilo sedište [[Gupta carstvo|Gupta carstva]]. Posle perioda anarhije budistička Pala dinastija vladala je regionom 400 godina, a posle toga krađe vreme je vladala hinduistička Sena dinastija. [[Islam]] dolazi u Bengal preko sufi misionara, a posle toga muslimanska osvajanja šire islam celim područjem. Turski general Baktijar Kildži je srušio dinastiju Sena i ovladao velikim delom Bengala. Nekoliko vekova regionom vladaju dinastije sultana i feudalnih vladara pod [[Delhijski Sultanat|Delhijskim Sultanatom]]. Mogulski general [[Islam Kan]] je u 15. veku osvojio Bengal. Ipak regionom su vladali polunezavisno guverneri postavljeni od strane mogula iz Delhija. Navabi od Muršidabada su vladali u ime [[Moguli|Mogula]].
 
Evropski trgovci stižu u 15. veku i njihova moć je rasla, sve dok [[Britanska istočnoindijska kompanija]] nije zauzela Bengal posle bitke kod Plaseja [[1757.]] i pobede nad zadnjim Navabom. [[Marati]] su bili pobeđeni. Bengalsko Predsedništvo je uspostavljeno [[1765.]] , a uključivalo je i teritorije sadašnje [[Madja Pradeš]] države. [[Kalkuta]] je postala centar britanskog Bengala. Velika glad 1770. odnela je 3 miliona života u Bengalu. Britanija je pokušala da podeli Bengal u dve zone 1905, ali zbog pobune od toga se odustalo 1911. Bengalske revolucionarne grupe su imale veliku ulogu u indijskom pokretu za nezavisnost. Bengal je [[1947.]] podeljen duž verske linije, tako da je istočni Bengal pripao Pakistanu, a zapadni Bengal Indiji. Istočni Bengal se zvao Istočni Pakistan do [[1971]], a od 1971. postaje nezavisna država [[Bangladeš]]. Tokom [[Indijsko-pakistanski rat 1971.|Indijsko-pakistanskoga rata 1971.]] milioni izbeglica su našli utočište u zapadnom Bengalu.