Wichmann Stariji

Wichmann I Stariji (također navođen kao Wigmann ili Wichman) (? - 23. april 944) bio je njemački plemić iz Kuće Billung. Bio je brat Amelunga, biskupa Veredena i saksonskog vojvode Hermana.

Godine 938. je Wichmann digao ustanak jer mu je mlađi brat Herman imenovan komandantom vojske na sjevernim granicama Vojvodstva Saksonija. Vjerovao je da na tu titulu ima veće pravo te zato što je u rodu s kraljicom majkom Mathildom od Ringelheima. Pridružio se pobunjenicima na čelu sa Eberhardom od Frankonije i Thankmarom, polubratom kralja Otta I. Thankmar je ubrzo ubijen, a Eberhard se privremeno pomirio sa Ottom. Wichmann je nastavio ratovati protiv kralja, koristeći kao saveznike slavenska plemena. Sa Ottom se pomirop 941.

Wichmann se oženio za Frederunu (ili Fridarunu), sestru kraljice Matilde. Ona je nakon muževe smrti postala redovnica i umrla 18. januara 971. Ostavila mu je tri sina i kćer:

Literatura uredi

  • Reuter, Timothy. Germany in the Early Middle Ages 800–1056. New York: Longman, 1991.
  • Thompson, James Westfall. Feudal Germany, Volume II. New York: Frederick Ungar Publishing Co., 1928.
  • Bernhardt, John W. Itinerant Kingship and Royal Monasteries in Early Medieval Germany, c. 936–1075. Cambridge: Cambridge University Press, 1993.

Izvori uredi