Maria „Mizzi“ Kaspar (Graz, 28. septembar 1864 - Beč, 29. januar 1907) je bila višegodišnja ljubavnica austro-ugarskog princa i prijestonasljednika princa Rudolfa.

Mizzi Kaspar

O njenom ranom životu i načinu na koji je upoznala princa nema mnogo pouzdanih podataka. Rijetki izvori navode da je radila kao soubrette, što se može protumačiti i kao pjevačica ili glumica, ali je vjerojatnije da je bila riječ o eufemizmu za prostitutku, pogotovo elitnog tipa, odnosno kurtizanu. Iako je Rudolf imao i druge ljubavnice, prema Kaspar je iskazivao posebnu naklonost, te joj je 1887. za 60.000 gildena kupio kuću u elitnom dijelu Beča, a također se navodi da su pokloni u draguljima i novcu imali vrijednost od oko 130.000 gildena.

Neposredno pred smrt, Rudolf je postao izuzetno potišten i počeo razmišljati o samoubistvu, o čemu se povjerio Kasparovoj. Čak joj je predložio da ga izvedu zajedno, a što je Kaspar odbila i o tome izvijestila policiju, koja je to upozorenje ignorirala.

Rudolf je Kasparovom proveo noć 27/28. januara 1889. godine. Sljedeći dan je otišao u lovački dvorac Mayerling gdje će 30. januara nasilno skončati u Mayerlinškom incidentu zajedno sa svojom mladom ljubavnicom Marijom Večerom.

Rudolf je Kasparovoj u svojoj oporuci ostavio 30.000 gildena. Ona se nakon toga u potpunosti povukla iz društva. Na službenom popisu bečkih vlasti je kao svoju profesiju navela "domaćica".

Kao uzrok njene smrti službeni spisi navode "stvrnjavanje kičmene moždine", a što se ponekad tumači kao posljedica sifilisa.

Pojavljuje se kao lik u filmu Mayerling iz 1968. godine gdje ju je tumačila belgijska glumica Fabienne Dali.