Choeung Ek (kmerski: ជើងឯក; izgovor: [cəəŋ aek]) je bivši voćnjak i masovna grobnica žrtava Crvenih Kmera, koji se nalazi 11 km južno od Phnom Penha. Choeung Ek je najpoznatije od brojnih poljā smrti, na kojima su Crveni Kmeri u sklopu kambodžanskog genocida pobili i pokopali preko 1,000,000 ljudi u periodu od 1975. do 1979. godine.[1] Na Choeung Eku su pronađeni posmrtni ostaci ukupno 8,895 osoba, dobar dio kojih su bili politički zatvorenici transportirani iz Tuol Slenga i drugih zatvora.

Komemorativna stupa na polju smrti Choeung Ek

Danas je Choeung Ek jedino polje smrti koje je dostojno uređeno kao memorijalna lokacija; uz njega, jedina takva lokacija je Muzej genocida Tuol Sleng, mada se tu nije radilo o polju smrti nego o zatvoru. Ostala polja smrti i dalje postoje, ali nisu uređena kao memorijalne lokacije. Na Choeung Eku se nalazi budistička stupa, čiji bočni zidovi od akrilnog stakla otkrivaju više od 5,000 ljudskih lubanja sačuvanih u stupi. Neke od donjih razina stupe otvorene su tokom dana tako da je moguće ući i direktno promotriti lubanje. Dobar dio lubanja je raspuknut ili smrskan.

Kambodžanske vlasti potiču turiste da posjete Choeung Ek. Izuzev stupe s lubanjama, na memorijalnoj lokaciji su zadržane i bivše grobnice. Neke od njih još uvijek sadrže kosti žrtava.

Galerija

Reference

  1. Sharp, Bruce (April 1, 2005). „Counting Hell: The Death Toll of the Khmer Rouge Regime in Cambodia”. Pristupljeno July 5, 2006. 

Vanjske veze