Antonio Banderas

Hose Antonio Domingez Banderas (šp. José Antonio Domínguez Banderas) je španski filmski glumac, koji je rođen 10. avgusta 1960. godine u Malagi (Španija). Istakao se glumeći u holivudskim filmovima kao što su: Atentatori, Intervju sa vampirom, Desperado, Filadelfija i Maska Zoroa.

Antonio Banderas

Antonio Banderas na londonskoj premijeri filma Shrek the Third, jun 2007.
Rođen/a José Antonio Domínguez Banderas
10. 8. 1960. (1960-08-10) (dob: 63)
Málaga, Andaluzija, Španija
Zanimanje glumac, režiser, pjevač
Period aktivnosti 1979 —
Suprug/a/e/zi Ana Leza (1987 - 1995)
Melanie Griffith (1996-2014)

Biografija uredi

Banderas je rođen u Malagi, (Andaluzija, (Španija), od oca Hosea Domingeza (šp. José Domínguez) koji je radio kao policajac, i majke Ane Banderas (šp. Ana Banderas) koja je bila učiteljica. Želeo je da se bavi profesionalno fudbalom, ali je to sve palo u vodu kada je sa 14. godina polomio nogu. Nakon toga putuje u Madrid i počinje da se bavi glumom.

Proslavio se osamdesetih godina glumeći u filmovima reditelja Pedra Almodovara. Ključnu ulogu je ostvario kao Riki u filmu Veži me! (šp. Átame!) 1990. godine, gde mu je partnerka Viktorija Abril. Nakon toga seli se u SAD i počinje da glumi u američkim filmovima kao što su: Kraljevi mamba, Filadelfija, Intervju sa vampirom, Desperado, Atentatori i mnogim drugim.

Privatni život uredi

Banderas je bio oženjen sa Anom Lezom, sa kojom se kasnije razveo. Na snimanju filma Two Much, upoznaje Melani Grifit sa kojom se 1996. godine venčao. Imaju jednu kćerku koja se zove Stela del Karmen Banderas Grifit, koja se sa majkom pojavila kao glumica u filmu Crazy in Alabama, čiji je reditelj bio Banderas.

Filmografija uredi

Poznati glumci i glumice sa kojima je sarađivao uredi

Vanjske veze uredi