Pojmovi Strana A i Strana B se u širem smislu koriste za sve dvostrane nosače zvuka i slike (najčešće gramofonsku ploču i audio-kasetu). Međutim, ovi pojmovi se izvorno (u užem smislu) odnose na dve strane vinil ploče od 7 inča na kojima su se objavljivali singlovi od 1950-ih godina. Strana A obično predstavlja pesmu od koje se, po mišljenju producenta, očekuje da postane hit i koja će najbolje promovisati album. Strana B sadrži pesmu od koje se očekuje manje uspeha i koja se, često, neće naći na LP-u.

Postoje i singlovi sa tzv. "dvostrukom A stranom" kod kojih je očekivan podjednak uspeh i jedne i druge pesme, kao i oni kod kojih su, igrom slučaja, obe pesme postale ravnopravni hitovi. Ipak, pesme na strani B najčešće nisu hitovi i zanimljive su jedino odanim fanovima dotičnog izvođača i kolekcionarima vinil ploča.

Sadržaj strane B varira od izdanja do izdanja, te osim pesme koja je snimljena isključivo da bi popunila stranu B na singlu, to može da bude i instrumentalna verzija pesme sa strane A, neka retka izvedba uživo ili neka remix ili "dub" verzija (čest slučaj kod elektronskih muzičkih žanrova).

Iako su se od 1990-ih godina singlovi preselili na jednostrane formate kao što su CD i digitalni download, ovi pojmovi su zadržani radi razlikovanja sadržaja, iako se u ovom slučaju dodatni sadržaj, koji je u vreme vinil ploča bio rezervisan za stranu B, često označava kao "bonus".