Levi (pleme) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m ispravke
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 4:
 
== Etimologija ==
 
Narodna [[etimologija]] naziva ovog plemena, što je donosi Biblija, izvodi to ime iz značenja „biti nadodan“ (usp. Post 29,34; Br 18,2.4). Kasnija tumačenja izvode ime „Levi“ od glagola koji znače „svinuti“, „posuditi“, „proricati“, ili iz imenice koja znači „svećenik“. Ipak, nijedno od predloženih tumačenja ne daje zadovoljavajuće objašnjenje. Ime „Levi“ nađeno je i u [[Amorejci|amorejskim]] i [[egipat]]skim izvorima, a zapisi iz 2. tisućljeća pne. koriste to ime kao naziv za zemljopisno područje u jugozapadnoj [[Arapski poluotok|Arabiji]]. Ta činjenica, kao i biblijski opisi [[Mojsije]]vih veza s [[Midjanci]]ma, koji su potjecali iz istog područja, moglo bi dati naznake o stvarnom porijeklu plemena Levi.
 
== Levijeva uloga u Izraelu ==
 
Prvi Levijevi potomci bili su, prema Bibliji, zaduženi za čuvanje „Kovčega Saveza“, najsvetijeg predmeta i znaka Božje prisutnosti u narodu. Iz toga su plemena bili Mojsije i Aron, prvi svećenik u Izraelu. Postoje i različiti biblijski tekstovi o tome kako se dogodilo da ovo pleme postane svećeničko.
 
Linija 18 ⟶ 16:
 
== Zanimljivosti ==
 
* Do danas brojni Židovi nose prezime Levi, te se drži da su pripadnici plemena Levi. Ipak, ispitivanja [[Deoksiribonukleinska kiselina|DNK]] nisu pokazala njihovu veću međusobnu srodnost (za razliku od pripadnika svećeničkog staleža koji nosi prezime Kohen ili slična).
 
* Na engleskom jeziku dažbine ili pristojbe zovu se levy.
 
[[categoryKategorija:Izraelska plemena]]
[[categoryKategorija:Historija Izraela]]
 
[[cs:Levita]]