Kurt von Schleicher – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Adding {{Commonscat}}
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 34:
 
==Biografija==
 
===Rani život===
 
Kurt von Schleicher je rođen [[7. travnja]] [[1882]]. u mjestu [[Brandenburg an der Havel]] kao sin pruskog časnika i kćerke jednog brodovlasnika. U njemačku vojsku stupa već [[1900.]] godine nakon što je diplomirao na jednoj kadetskoj školi. Dok je još bio mladić, Schleicher je sklopio dva prijateljstva koja će imati veliku ulogu u njegovom kasnijem životu. Dok je još bio kadet, Schleicher se sprijateljio s [[Franz von Papen|Franzom von Papenom]], a kasnije, kao časnik, sklapa prijateljstvo s [[Oskar von Hindenburg|Oskarom von Hindenburgom]]. Tijekom [[Prvi svjetski rat|Prvog svjetskog rata]], Schleicher je služio pod [[Wilhelm Groener|Wilhelmom Groenerom]], koji je kasnije postao njegov zaštitnik.
 
===Vojna služba nakon Prvog svjetskog rata===
 
Nakon uspješne vojne karijere, Schleicher se tijekom [[1920-ih]] počeo brzo uspinjati u hijerarhiji ''[[Reichswehr]]a'', te je s vremenom postao glavna veza između vojske i vladinih službenika. Preferirao je rad iza kulisa, davajući izjave za prijateljski nastrojene novine i oslanjajući se na usputne doušnike kako bi saznao što vlada planira. Na taj je način vodio ''[[Ministeramt]]''. Iako je po svjetonazoru bio strog i autoritativan, Schleicher je smatrao da vojska ima i socijalnu ulogu, ulogu inistitucije koja ujedinjuje najrazličitije elemente društva. Zanimljivo je da se protivio akcijama kao što je bila ''[[Osthilfe]]'', čiji je cilj bila financijska pomoć njegovim bankrotiranim kolegama ''[[Junker]]ima''. Ovakve reakcije dokazuju da je po pitanju ekonomije bio relatuvno umjeren.
 
Linija 48 ⟶ 45:
 
===Kurt von Schleicher kao kancelar===
 
Schleicher se nadao dobivanju većine ''[[Reichstag]]u'' tako što bi stvorio tzv. ''[[Querfront]]'', u kojem bi ujedinio njemačke frakcionarne interese oko nevladinog, autoritativnog, ali participativnog režima. Da bi postigao taj cilj, Schleicher je kontaktirao [[SPD|socijaldemokratske]] i kršćanske radne unije, te ljevičarsko krilo [[NSDAP]]-a, koje je predvodio [[Gregor Strasser]], koji je tada već gubio internu borbu s Hitlerom.
 
Linija 54 ⟶ 50:
 
===Ubojstvo===
 
U posljednjim mjesecima svoga života, Schleicher je očajnučki pokušavao vratiti [[Dinastija Hohenzollern|dinastiju Hohenzollern]] na vlast. Strahujući da bi taj događaj mogao oslabiti njegov položaj, Hitler je mjesecima planirao Schleicherovo ubojstvo. Dana [[30. lipnja]] [[1934.]] započinje ''[[Noć dugih noževa]]'', masovni pokolj svih Hitlerovih političkih protivnika. Schleicher je bio jedna od primarnih meta. Ubijen je hicima iz pištolja u svojoj vlastitoj kući. Kada je njegova supruga čula pucnjeve i otišla provjeriti što se dogodilo, sama je postala žrtvom. Schleicherova kći je otkrila njihova tijela. U svom govoru u ''Reichstagu'', Hitler je, s ciljem opravdavanja svog čina, optužio Schleichera za surađivanje s [[Ernst Röhm|Röhmon]] u cilju svrgavanja vlade. Postoje određene priče koje tvrde da je Schleicherova kći nekoliko mjeseci kasnije pokušala ubiti Hitlera, no da je ustrijeljena tijekom tog pokušaja.