Kosci – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 21:
'''Kosci''' (Opiliones) su [[zglavkari]] koji veoma liče na [[pauci|pauke]], ali se od njih razlikuju po jako dugim, tankim [[noga]]ma koje se lako lome. Kosci imaju šest nogu kao i svi kukci, dok ih pauci imaju osam. U slučaju opasnosti mogu da odbace [[ekstremitet]]e. Ime su verovatno dobili po tome što se najčešće nalaze u svežem [[seno|senu]] u vreme kosidbe. Pored toga mogu se naći i u vlažnim staništima, pećinama a mnoge od njih su noćne životinje. Poznato je oko 3500 [[vrsta (biologija)|vrsta]] kosaca.
 
== Eksterni linkovi ==
==Spoljašnja anatomija==
 
Telo im je podeljeno na dva regiona, koji su široko spojeni:
* [[prozoma|prozomu]], odgovara glavenogrudnom regionu i
Linija 38 ⟶ 37:
 
==Unutrašnja anatomija==
 
 
Za razliku od drugih paukolikih životinja klase [[arahnida]] kosci ne uzimaju samo tečnu, polusvarenu [[hrana|hranu]] već i parčiće čvrste hrane. Hrane se vrlo raznovrsno delovima biljaka, živim i mrtvim [[insekti]]ma koje hvataju pedipalpima, a ovi ih dodaju helicerama na maceriranje.
Linija 51 ⟶ 49:
 
==Klasifikacija==
 
Red kosaca (Opiliones) podeljen je na sledeće podredove:
* [[cifoftalmes]] (Cyphophthalmes), kome pripadaju vrste slične [[krpelji]]ma; ovom redu pripada familija [[sironide]] (Sironidae) čije vrste:
Linija 75 ⟶ 72:
* Ratajac, Ružica: Zoologija za studente Poljoprivrednog fakulteta, PMF u Novom Sadu i MP ''Stylos'' Novi Sad, 1995.
 
== Eksterni linkovi ==
==Spoljašnje veze==
*[http://www.bionet-skola.com/w/Kosci BioNet škola]
*[http://www.cirrusimage.com/harvestman.htm Harvestman: Order Opiliones] Diagnostic photographs and information on North American Harvestmen