MOSFET – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 51:
 
Kada je izlaz prvog stepena povezan sa ulazom od drugog, imamo da je '''''V'''GS6 ''= '''''V'''DS4''. Pri potpunoj usaglašenosti elemenata i kada su ulazni naponi jednaki nuli važi ''VDS4=VDS3=VGS3 ''i ''Vt3=Vt4=Vt6''. Otuda: <math> V_{ov3} = V_{ov4} + V_{ov6} </math>, kada unesemo:
:<math>V_{ov}=V_{GSV_tGS}-V_t= \sqrt{2I_D \over {k'(W | L)}} </math> i kako je ''ID3=ID4=''I''ID5''I/2 i ''ID6''=I''ID7''I a budući da su naponi na gejtu i sorsu tranzistora '''''M'''5'' i '''''M'''7 ''međusobno jednaki, slijedi:
:<math> {{(W / L)}_3 \over {(W / L)}_6}={{(W / L)}_3 \over {(W / L)}_6}={{1 \over 2}} {{(W / L)_5 \over (W / L)_7}} </math>
 
Ako parametri komponenata zadovoljavaju dobijeni uslov, MOS tranzistori M3, M4 i M6 će raditi u uslovima iste gustine struje. Zbog toga i zbog činjenice da su naponi gejt-sors za ova tri elementa međusobno isti, biće isti i njihovi naponi između drejna i sorsa. Saglasno sa tim, pod ovim uslovima, izlazni jednosmjerni napon će biti:
:<math>V_O= V_{DS6V_DS6}-V_{SS}=V_{DS3V_DS3}-V_{SS}=V_{GS3V_GS3}-V_{SS}= V_{t3}+V_{ov3V_ov3}-V_{SS}</math>
 
Da bi se odredio sistematski naponski ofset od ove vrijednosti izlaznog napona treba da se oduzme željena vrijednost izlaznog napona kada ulazni signal ima {''(VDD-VSS)/2''} i dobijena vrijednost se podijeli sa pojačanjem operacionog pojačavača. Dobija se:
:<math>V_{OS(sys)} = {{V_{t3}+V_{ov3V_ov3}-V_{SS}-{{V_{DDV_DD}-V_{SS}} \over 2}} \over A_v} </math>
 
U ovom izrazu ''AV'' je pojačanje pojačavača, definisano izrazom (1.2).