Kloštar Ivanić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: hu:Kloštar Ivanić
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 12:
}}
'''Kloštar Ivanić''' je naselje i sjedište istoimene općine u [[Hrvatska|Hrvatskoj]], u [[Zagrebačka županija|Zagrebačkoj županiji]].
 
 
== Zemljopis ==
 
Kloštar Ivanić je naselje i središte istoimene općine u sjeverozapadnoj [[Moslavina|Moslavini]] smješteno 4 km sjeveroistočno od [[Ivanić-Grad]]a. Leži na 159 m apsolutne visine. Površina općine iznosi 79,01 km2.
Kloštar Ivanić je izrazito poljoprivredno – stočarski kraj. Razvijene poljoprivredne grane su [[voćarstvo]], [[vinogradarstvo]] i [[povrtlarstvo]]. Zastupljene grane stočarstva na ovom području su svinjogojstvo, govedarstvo i konjogojstvo (hrvatski posavac). Na području općine Kloštar Ivanić nalaze se ležišta [[nafta|nafte]] i prirodnoga [[plin]]a.
 
== Stanovništvo ==
 
Po posljednjem popisu stanovništva iz [[2001.]] godine, općina Kloštar Ivanić imala je 6.038 stanovnika, raspoređenih u 11 naselja:
 
* [[Bešlinec]] - 378
* [[Čemernica Lonjska]] - 279
Linija 34 ⟶ 30:
* [[Stara Marča]] - 151
* [[Šćapovec]] - 184
 
 
Gustoća: 74, 66 st. po km2 . Broj privatnih kućanstava iznosi 1.761. Stambenih jedinica je 2.966, od čega je 1.936 stanova za stalno stanovanje.
Linija 44 ⟶ 39:
 
== Povijest ==
 
Na području naselja Kloštar Ivanić pronađeni su ostatci iz prapovijesnog doba. Iz brončanoga je doba (11.st.pr. Kr.) ostava s rijetkim predmetima. Za to razdoblje karakteristična je kultura žarnih polja koja je dobila ime po spaljivanju pokojnika i pokapanju pepela u žare (urne). U Kloštar Ivaniću pronađena je ostava brončanih predmeta od kojih se ističu knemide – potkoljenice i mali ingot egejskog oblika što dokazuje da su ovi prostori još u brončano doba imali kontakte sa [[Sredozemlje]]m.
 
Linija 58 ⟶ 52:
 
== Spomenici i znamenitosti ==
 
 
=== Crkva Blažene Djevice Marije ===
 
Kloštranska Crkva Blažene Djevice Marije najznačajniji je spomenik sakralne arhitekture stare ivanićke povijesti. Crkvu, a i uz nju samostan, dao je sagraditi zagrebački biskup Stjepan II. Babonić. Godina građenja nije pismeno označena, no smatra se da je to učinio između 1227. i 1242. godine. Kuća i crkva su darovane opaticama (najvjerojatnije normantinkama) za stanovanje. Samostan i naselje spalili su [[Tatari]] 1242., ali su već 1246. godine najvećim dijelom obnovljeni. Iste godine u Kloštar Ivanić dolaze benediktinke.
Opatice benediktinke borave u Kloštru od 1246. do 15. st. Pred [[Osmansko Carstvo|Turcima]] iz Ivanića su otišle [[benediktinke]] i [[franjevci]], a s njima i narod. Na tome području se razvija [[Vojna krajina]] i služba vojnih kapelana, koji su u 16. st. vršili sve dušobrižničke poslove kao župnici.
Linija 71 ⟶ 63:
 
=== Crkva i samostan sv. Ivana Krstitelja ===
 
Franjevački samostan i crkva u Kloštar Ivaniću čine jedinstven spomenički arhitektonski kompleks. Prema svjedočanstvu urezane godine u [[renesansa|renesansnom]] grbu nad glavnim portalom crkve, graditelj crkve i samostana bio je zagrebački biskup Luka Baretin, a svoje je djelo završio 1508. godine. Ova velika [[gotika|gotička]] crkva, posvećena sv. Ivanu Krstitelju, kasnije je bila [[barok]]izirana.
 
Linija 89 ⟶ 80:
 
=== Knjiga čudesa Blažene Djevice Marije Ivanićke ===
 
Knjiga čudesa Blažene Djevice Marije Ivanićke čuva se danas u župnom arhivu franjevačke crkve u Kloštar Ivaniću. To je velika knjiga uvezena u tvrde korice s kožnim hrptom. Knjigu je pisalo nekoliko autora, a zapisi datiraju od 1757. do 1782. godine. Na domaćem ([[kajkavsko narječje|kajkavskom narječju]]) zapisano je šezdesetak događaja onog vremena. Knjiga govori o pučkom vjerovanju i pobožnom pouzdanju u Ivanićku Majku Božju te o zdravstvenim, gospodarskim i društvenim prilikama u Kloštar Ivaniću i okolici.
 
Linija 103 ⟶ 93:
Biciklistički i nogometni klub
 
== VanjskeEksterni poveznicelinkovi ==
* [http://www.klostar-ivanic.hr Službene stranice Općine Kloštar Ivanić]
 
{{geog-stub}}
{{Zagrebačka županija}}
[[categoryKategorija:Zagrebačka županija]]
 
[[bs:Kloštar Ivanić]]