Katmandu – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Adding {{Commonscat|Kathmandu}}
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 176:
 
== Zemljopis ==
 
Katmandu je smješten u [[Himalaje|Himalajskoj]] dolini u središnjem Nepalu, na sutoku rijeka Baghmati i Bishanmati]]. Sjeverno od grada se pružaju visoki himalajski vrhovi, a nedaleko je i najviši svjetski vrh [[Mt. Everest]].
 
Linija 182 ⟶ 181:
 
== Gospodarstvo ==
 
Najvažnija djelatnost u gradu je trgovina (dolaze trgovačke karavane s [[Tibet]]a). Katmandu je najvažniji nepalski industrijski centar. Posebno je razvijena tekstilna industrija. Zbog zatvorenog dolinskog položaja je veliki problem veliko zagađenje zraka. Vrlo je razvijen turizam. Turisti dolaze zbog brojnih kulturno-povijesnih znamenitosti, ali je u Katmanduu također baza za brojne himalajske ekspedicije.
 
== Znamenitosti ==
 
Katmandu je zbog brojnih kulturno-povijesnih spomenika upisan na listu svjetske baštine [[UNESCO]]-a. U gradu postoje brojni budistički i hinduistički hramovi i pagode koji su nastajali tokom stoljeća. Najvažniji su Kasthamandap, Pashupatinath, Boudhanath, Swayambhunath i Changu Narayan. Posebno je značajan kompleks brojnih kraljevskih palača. Najvažnije palače su Narayanhiti, Hanuman Dhoka i Durbar. Nakon proglašenja republike su palače oduzete kralju i prešle su u vlasništvo države.
 
== Izvori ==
 
* Službena stranica grada [http://www.kathmandu.gov.np/ www.kathmandu.gov.np]
{{Commonscat|Kathmandu}}