Karl Jaspers – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Adding {{Commonscat}}
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 3:
 
== Biografija ==
 
Rođen je u [[Oldenburg]]u [[1883.]] godine. Rano je pokazao interesovanje za filozofiju. Međutim, po očevoj želji, posle mature upisuje pravo. U to vreme lekari su mu otkrili neizlečivo oboljenje pluća i srca, zbog čega će Jaspers čitavog života morati da se kloni svakog fizičkog napora. On ubrzo shvata da ipak nije toliko zainteresovan za pravo i započinje studije [[medicina|medicine]] [[1902.]] godine. Medicinu je završio [[1909.]] godine i počinje da radi u psihijatriskoj bolnici u [[Hajdelberg]]u. Od [[1916.]] godine radi kao vanredni profesor na Katedri za [[psihologija|psihologiju]] u Hajdelbergu, a od [[1921.]] kao redovni profesor na Katedri za filozofiju. Tokom vlasti [[nacizam|nacionalsocijalista]], Jaspers je bio primoran da napusti svoju nastavničku funkciju zbog toga što mu je žena bila Jevrejka. Od [[1943.]] godine bilo mu je zabranjeno i da objavljuje radove. U posleratnom dobu bitno doprinosi obnovi Univerziteta u Hajdelbergu. Godine [[1948.]] prihvata poziv na Katedru za filozofiju u [[Bazel]]u, a [[1958.]] dobija Nagradu za mir. Umro je u Bazelu 26. februara [[1969.]] godine.
 
== Filozofija ==
 
Većina kritičara povezuje Jaspersa sa filozofijom [[egzistencijalizam|egzistencijalizma]], delimično jer se bazira na egsistencijalističkim korenima [[Niče]]a i [[Seren Kjerkegor|Kjerkegora]], a delimično i zato što tema individualne slobode prožima njegov rad. Počevši sa savremenom naukom i [[empirizam|empirizmom]] Jaspers ukazuje da sve dok ispitujemo realnost mi se suprotstavljamo granicama koje neki empirijski ili naučni metod ne može da prevaziđe.
Kao psiholog, Jaspers je otkrio činjenicu da se čovek ne odnosi prema svetu prevashodno sa ciljem da ga sazna, već pre svega da se praktično orijentiše u njemu. On izdvaja tri vrste pogleda na svet:
 
* ''Prvi tip'' se odnosi na fizički svet kao skup svih čulnih svari u prirodi, što je predmet prirodnih nauka.
* ''Drugi tip'' se odnosi na samoposmatranje čoveka kao subjekta i obuhvata duhovno – kulturno delovanje, što je predmet duhovnih nauka.
Linija 22 ⟶ 19:
 
== Najznačajnija dela ==
 
* ''"Um i egzistencija"''
* ''"Filozofija egzistencije"''
* ''"Istina i nauka"''
 
== SpoljašnjeEksterni vezelinkovi ==
{{Commonscat}}
 
* [http://plato.stanford.edu/entries/jaspers/The Stanford Encyclopedia of Philosophy: Karl Jaspers]
* [http://www.marxists.org/reference/subject/philosophy/works/ge/jaspers.htm Karl Jaspers: On My Philosophy]
Linija 34 ⟶ 30:
* [http://www-gewi.uni-graz.at/staff/salamun/jasges/jasges.html Austrijsko društvo Karl Jaspers (nemački)]
 
{{Commonscat}}
 
[[Kategorija:Njemački filozofi|Jaspers, Karl]]