Jovan Kasijan – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Amirobot (razgovor | doprinos)
m r2.7.1) (robot Dodaje: eo:Kasiano
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 4:
 
== Život ==
 
Jovan Kasijan je rođen oko [[360.]] godine, od uglednih i bogatih roditelja. Pretpostaljvlja se da je mesto njegovog rođenja Mala Skitija u Dobrudži (današnja [[Rumunija]]), ili Galska oblast<ref name="Dobrotoljublje">[http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Dobrotoljublje/dobro202.htm Dobrotoljublje, Jovan Kasijan]</ref>, u okolini [[Marselj]]a (današnji jug [[Francuska|Francuske]]). Iako se ne zna da li je rođen na Istoku ili na Zapadu, zna se da je Kasijan bio [[Latin]] koji je odlično poznavao grčki.
 
Linija 10 ⟶ 9:
 
=== Susret sa Jovanom Zlatoustim ===
 
Iz Egipta Kasijan i German odlaze oko [[399.]] godine, posle izbijanja čuvenog spora egipatskih monaha oko Origenovog učenja, koje su neki od monaha podržavali. Episkop [[Teofil Aleksandrijski]] poče tada progoniti one monahe koji su origenisti. Pri tom on poverova nekim klevetama, te iz Egipta protera i mnoge nevine monahe koji napustiše egipatsku pustinju i pređoše u Palestinu ili Konstantinopolj. Sa njima iz Egipta odoše i Kasijan i German [[Jovan Zlatousti|Jovanu Zlatoustom]], u Konstantinopolj, gde ovaj episkopovaše. Ispitavši celu stvar Zlatousti vide da su monasi Kasijan i German nevini. Tada ih on rukopoloži, Kasijana u čin đakona, a Germana, koji beše stariji, u čin prezvitera. Zlatousti, propovednik jevanđelja Hristovog, postade duhovni učitelj Kasijanu koji do kraja života neće prestati da hvali mudrost i svetost jednog od najvećih otaca Crkve, govoreći da sve što zna - zna od Jovana Zlatousta.
 
Linija 18 ⟶ 16:
 
=== Opštežiteljni manastir ===
 
Na zapadu je Kasijan nastavio da živi podvižnički, po uzoru na egipatske pustinjake. Glas o njegovoj svetosti i mudrosti se brzo raširio pa su se oko njega, jedan za drugim, sabirali učenici i ubrzo se od njih obrazova čitav manastir. U neposrednoj blizini je osnovan još jedan ženski opštežiteljni manastir. Ovi manastiri su osnovani i uređeni po uzoru na istočnjačka opštetija.
 
== Spisi ==
 
Njegovi spisi su biseri asketske književnosti, uvršteni sve značajnije monaške zbornike (Starečnik, Dobrotoljublje, Volinoslov...).
 
Linija 32 ⟶ 28:
 
== Smrt ==
 
Kasijan je preminuo [[435]]. godine. Njegove mošti počivaju u manastiru Sv. Viktora kod Marselja, koji je on osnovao. [[Pravoslavna crkva]] njegov spomen slavi [[29. februar]]a.
 
Linija 39 ⟶ 34:
{{izvori}}
 
== SpoljašnjeEksterni vezelinkovi ==
*[http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Dobrotoljublje/dobro202.htm Spisi Jovana Kasijana i kratko žitije] (Dobrotoljublje)