Mrežna enciklopedija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Adding {{Commonscat|Internet encyclopedias}}
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 8:
 
== Otvoreni tipovi (''Wiki'') ==
 
Kod pravog tipa [[Wiki]] je sav pristup slobodan i otvoren, pa se tekstovi mogu badava čitati, ali ih korisnici također mogu više ili manje sastavljati i napisati, ili već postojeće tekstove preraditi, nadopuniti i prepravljati (ili kvariti) po svom znanju i tehničkim mogućnostima. Uvršteni tekstovi moraju biti slobodni za kopiranje sa ''GNU-licencom'' ili bar iz javne domene. Tu spada glavna i najveća [[Wikipedia]], pa sličan noviji ''Wikinfo'' i druge manje ovog tipa.
 
Linija 40 ⟶ 39:
 
== Poluotvoreni elitni tip ==
 
U ovu drugu također neprofitnu skupinu, ubrojene su elitne internetske enciklopedije univerzitetsko-akademskog tipa, zasebno razrađene za potrebe vaspitanih akademskih intelektualaca i studenata do gimnazijskih školaraca. Također ih mogu iskoristiti kao dopunsku informaciju i prosječni čitaoci koji žele doznati ponešto više i stručnije o pojedinim složenim temama koje npr. u Wikipediji još nisu dovoljno razrađene.
 
Linija 91 ⟶ 89:
 
== Zatvoreni komercijalni tip ==
 
To je elektronska varijanta klasičnih enciklopedija prilagođenih internetu, koje postavljaju profitne kompanije te se izrađuju i koriste na komercijalnoj bazi. Izbor traženih tema i kvalitetnu izradu teksta ovdje osiguravaju plaćeni stručnjaci, uglavnom s akademskim titulama i radnim iskustvom na pripadnoj problematici. Osim preko interneta, ove zatvorene enciklopedije prodaju se i preko alternativnih elektronskih medija (npr. DVD i slično).
 
Linija 114 ⟶ 111:
* [[Jadransko-čakavski Wiki]]
 
=== VanjskiEksterni linkovi ===
 
* Britannica: http://www.britannica.com
* Cassiopedia: http://www.cassiopedia.org
Linija 128 ⟶ 124:
* WikiZnanie: http://www.wikiznanie.ru
 
=== ReferencaIzvori ===
* Ovo je znatno dopunjena i proširena nova prerada iz sličnoga kraćeg teksta po GNU-licenci, u bosanskoj Wikipediji:
http://bs.wikipedia.org/w/index.php?title=Internetske_enciklopedije