Hinduistički spisi – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: ar, jv, ps Mijenja: nn
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 4:
 
Hinduistička književnost se dijeli u dvije kategorije: ''[[Šruti (tekst)|šruti]]'' – ono što se čuje (otkrovenje) i ''[[smriti]]'' – ono što se pamti (tradicija). Vede su dio prve kategorije, te ih mnogi hindusi smatraju svetim spisima. Postvedski spisi spadaju u drugu kategoriju; to su razne [[šastra|šastre]] i [[itihaas]]e, odnosno historijske pripovijesti u epskom obliku. [[Bhagavad-gita]], koju većina hindusa smatra svetom knjigom, je neka vrsta mješavine vjerskog epa i vedskih upanišada.
 
 
==Vede==
Linija 45 ⟶ 44:
 
==Postvedski hinduistički spisi==
 
<!--
Nove knjige, ki so se pojavile kasneje, so se imenovale ''smriti''. Smriti literatura obsega ''itihase'' (epi kot sta [[Ramajana]] in [[Mahabharata]]), [[purane]] (mitološka besedila), [[agame]] (teološke razprave) in [[daršane]] (filozofska besedila).
Linija 70 ⟶ 68:
 
==Saivitske himne Tevaram==
 
<!--
[[Tevaram]] je korpus izjemnih himen, prežetih z [[bhakti]]. Pred več kot 1400-1200 leti so jih napisali trije saivitski avtorji, in sicer v klasičnem [[tamilščina|tamilskem jeziku]]. Besedila imajo zaslugo za vzpon bhakti gibanja po celi Indiji.
Linija 77 ⟶ 74:
 
==Vaišnavske himne Divja prabandha==
 
<!--
Nalajira divja prabandha je božanska zbirka 4,000 verzov (v tamilščini ''nalajira'' pomeni štiritisoč), ki jih je pred 8. stoletjem n. št. napisalo dvanajst [[alvarji|alvarjev]]. V sodobno obliko pa jih je med 9. in 10. stoletjem preuredil Nathamuni. Besedilo je kanonizacija dvanajstih vaišnavskih pesniških svetnikov. Te pesmi še dandanes pogosto prepevajo. Preden jih je Nathamuni uredil v antologijo se se izvirna besedila izgubila. Prabandha opeva slavo Srimana Narayane (ali Višnuja) v njegovih številnih oblikah. Alvarji so te pesmi prepevali v raznih svetiščih, poznanih kot ''divja desam''.
Linija 92 ⟶ 88:
 
==Drugi hinduistički spisi==
 
<!--
Druga dobro znana sveta besedila hinduizma vključujejo spise šole bhakti joga (ljubeča predanost Bogu), kot so [[Tulsidas]]ove Ramčaritmane (epska pesnitev v slogu [[John Milton|Miltonovega]] ''Izgubljenega raja'', ki temelji na [[Ramajana|Ramajani]]), Džajadevova Gita Govinda (verska pesem, ki opeva božansko ljubezen med Krišno in Radho), Adi Šankarajevi komentarji in druga dela, Ramanudžačarjevih devet knjig (vključno z delom ''Sri Bhasja''), Madhvačarjevi komentarji in Devi Mahatmja (pripovedi o Devi, hindujski božanski materi v njenih mnogih oblikah).