Helenistička Grčka – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Adding {{Commonscat|Hellenistic age}}
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 6:
 
==Makedonska dominacija==
 
[[Aleksandar Makedonski|Aleksandrova]] osvajanja imala su dalekosežne posledice po grčke gradove-države. Beskonačni sukobi tih polisa, koji su karakterisali IV i V vek pne. postali su beznačajni. Grčki horizonti su bitno prošireni. Počela je velika emigracija u nova grčka kraljevstva na istoku. Mnogi posebno mladi i ambiciozni Grci sele se u [[Aleksandrija|Aleksandriju]], [[Antiohija|Antiohiju]] i mnoge druge nove helenističke gradove. Sele se čak do današnjeg Afganistana i Pakistana, gde su [[Grčko-Baktrijsko kraljevstvo]] i [[Indo-Grčko kraljevstvo]] preživeli do prvog veka pne.
 
Linija 16 ⟶ 15:
 
Kasandru se suprostavlja drugi dijadoh [[Antigon]], koji je vladao [[Anadotolija|Anadolijom]]. [[Antigon]] obećava grčkim gradovima da će im obnoviti slobodu, ako ga podrže. To je dovelo do uspešnih pobuna protiv Kasandra. Antigonov sin [[Demetrije Poliorket]] [[307. pne.]] zauzima Atinu i vraća demokratski sistem vlasti. Koalicija [[Kasander]]a i [[Seleuk]]a pobeđuje [[Antigon]]a [[301. pne.]] u [[bitka kod Ipsa|bici kod Ipsa]].
 
 
Kasandar umire [[298. pne.]], a njegovi sinovi se pokazuju slabim, pa [[Demetrije Poliorket]] postaje kralj Makedonije [[294. pne.]] Protiv Demetrija se udružuju [[Lizimah]], [[Pir]] i [[Ptolemej]]. On napušta Makedoniju [[288. pne.]] , pa Lizimah i Pir postaju zajednički kraljevi Makedonije, a Grčku daju Demetrijevu sinu [[Antigon II|Antigonu II]].
Linija 25 ⟶ 23:
==Antigon II ==
Demetrijev sin [[Antigon II ]] postaje kralj Makedonije. Pobeđuje [[Gali|Gale]], koji su izvršili invaziju grčkih zemalja. Bitka protiv Gala ujedinila je [[Antigonidi|Antigonide]] iz Makedonije i [[Seleukidi|Seleukide]] iz Antiohije. Savez te dve kraljevine je bio takođe uperen protiv najbogatije države helenskog sveta Ptolemejevog Egipta.
 
 
[[Antigon II ]] vlada do svoje smrti [[239. pne.]] a Antigonidi posle njega zadržavaju makedonski presto do [[146. pne.]], tj rimskog osvajanja Grčke. Vladavina [[Antigonidi|Antigonida]] nad grčkim gradovima bila je i sa prekidima. Drugi vladari, a posebno [[Ptolemejidi]], poticali su i finansirali antiakedonske aktivnosti u Grčkoj, a sve sa ciljem da se potkopa vlast Antigonida. [[Antigon II]] je postavio garnizin na veoma važno strateško mesto [[Korint]]. [[Atina]], [[Rodos]], [[Pergam]] zadržali su svoju nezavisnost, a drugi polisi u matičnoj Grčkoj formiraju [[Etolski savez]] i [[Ahajski savez]], da bi branili ukidanje ograničene nezavisnosti, ugrožen naročito od strane Makedonije. [[Sparta]] je takođe bila nezavisna, ali nije ulaztila u saveze.
Linija 39 ⟶ 36:
 
[[Filip V Makedonski]] stvara savez [[215. pne.]] sa rimskim neprijateljem [[Kartagina|Kartaginom]]. Time Rim po prvi put dolazi da se meša u grčke poslove. Rim odvlači gradove ahajskog saveza i stvara savez sa [[Rodos]]om i [[Pergam]]om, koji je bio najjača sila u Maloj Aziji. [[Prvi makedonski rat]] je izbio [[212. pne.]] , a završava neodlučno, ali [[Makedonija]] je postala neprijatelj Rima. Rimski saveznik [[Rodos]] kontrolisao je egejska ostrva.
 
 
Rim je pobedio [[Kartagina|Kartaginu]] [[202. pne.]] ,pa je imao slobodne ruke da se okrene istočno, kad su ga pozvali rimski saveznici [[Rodos]] i [[Pergam]]. [[Drugi makedonski rat]] izbija [[200. pne.]] u osnovi zbog toga jer je Rim smatrao da je Makedonija potencijalni saveznik [[Seleukidsko carstvo|Seleukidskog carstva]], koje je bilo najveća sila Istoka. Mnogi saveznici napuštaju [[Filip V Makedonski|Filipa V]] pa ga prokonzul [[Tit Kvinkcije Flaminin]] pobeđuje [[197. pne.]] u bici kod Kinoskefala.
Linija 55 ⟶ 51:
 
Rim proglašava rat protiv Makedonije [[171. pne.]] i u Grčku dolazi 100.000 rimskih vojnika. [[Makedonija]] nije mogla skupiti ni približno toliko jaku vojsku. Persej nije uspevao da dobije pomoć ostalih grčkih polisa. Međutim loše rimsko vojno vođstvo omogućava Makedoniji da se drži tri godine protiv brojnijih Rimljana. Na čelo rimske vojske u Grčkoj [[168. pne.]] dolazi [[Lucije Emilije Paul]] pa u [[bitka kod Pidne|bici kod Pidne]] nanosi Makedoncima težak poraz. Uhvaćen je Persej i poslan u Rim: nešto kasnije, umro je u tamnici. Makedonsko kraljevstvo je razbijeno na male državice. Kažnjeni su svi polisi, koji su pomagali Makedoniju. Čak su i rimski saveznici [[Rodos]] i [[Pergam]] izgubili nezavisnost.
 
 
Pod vodstvom avanturiste niskog porekla, Andriska, [[149. pne.]] Makedonci su se pobunili protiv Rimljana. Zbog toga je [[Makedonija]] [[148. pne.]] anektirana i postala je rimska provincija. Bila je prva grčka država, koja je doživela tu sudbinu. Rim zatim zahteva da se raspusti Ahajski savez. Polisi [[Ahajski savez|Ahajskog saveza]] to odbijaju smatrajući da je bolje da se bore za nezavisnost i proglašavaju rat protiv Rima. Većina grčkih gradova stala je na stranu [[Ahajski savez|Ahajskog saveza]]. Čak su i robovi oslobođeni da se bore za grčku nezavisnost. Rimska vojska je došla iz Makedonije i pobedila Grke u [[Korint]]u, a Korint su sravnili sa zemljom.