Hanefijski mezheb – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Mijenja: tr:Hanefi
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 6:
 
== Izvori i metodologija ==
 
Izvori iz kojih su izvedeni zakoni, po redoslijedu važnosti su: [[Kur'an]], autentične naracije Poslanika ([[Hadis]]), konsenzus (idžma), te zaključivanje po analogiji (kijas).Kijas se primjenjuje samo ako se neposredna materija ne može se naći u Kur'anu ili hadisima. Četvrti halifa, [[Alija]] r.a., prenio je glavni grad Islamske države u Kufu, a time su mnogi ashabi Poslanika s.a.w.s. se naselili tamo, a Hanefijski mezheb je donosio svoje odluke na temelju hadisa Poslanika s.a.w.s. koje su prenosili ashabi koji su živjeli u Iraku, tako ovaj mezheb postao poznat kao Kufanski ili irački mezheb, u ranijim vremenima. Većinu osnove mezheba formirali su [['Ali ibn Abi Talib]] i ' Abdullah Ibn Mas'ud, kao i druge ličnosti iz domaćinstva Poslanika s.a.w.s. s kojim je Ebu Hanife studirao, kao što su [[Muhammad al- Baqir]], [[Ja'far al-Sadiq]], te Zayd ibn 'Alija. Mnogi pravnici i prenosioci hadisa živjeli su u Kufi uključujući i jednog od glavnih učitelja Ebu Hanife, Hammad ibn Sulayman.
 
== Neka karakteristična mišljenja Ebu Hanife i Hanefijskog mezheba ==
 
* Osim na hadžu, svaki namaz (5-puta dnevna molitva) treba biti izvršena u svom vremenu. (Neki ne-Hanefijski učenjaci dopuštaju osobi koja putuje da prilagoditi određena namaska vremena zbog praktičnosti.)
* Početak vremena za ikindiju-namaz. molitvu (i kraj vremena za podne-namaz) je kasnije nego u drugim školama (otprilike kad su sjene duplo duže od dužine njihovih objekata).
Linija 75 ⟶ 73:
* [[Sheikh Hamza Yusuf Hanson]]
 
== VanjskiEksterni linkovi ==
* [http://www.hizmetbooks.org/ Hizmet Books] Hanefijske knjige na engleskom (besplatno online)
* [http://qa.sunnipath.com/browse.asp?id=1 Hanafi Fiqh] Odgovori na put Sunija