Forrest Gump – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: lv:Forests Gamps
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 36:
== Filmska ekipa ==
* '''[[Robert Zemeckis]]''', [[redatelj]]
 
* '''[[Tom Hanks]]''' kao Forrest Gump
* '''[[Robin Wright]]''' kao Jenny
Linija 44 ⟶ 43:
 
== Nagrade ==
 
* 3 osvojena [[Zlatni globus|Zlatna globusa]] (najbolji film, režija, glavni glumac [[Tom Hanks]] ) i 4 nominacije (najbolji scenarij, glazba, sporedni glumac [[Gary Sinise]], sporedna glumica [[Robin Wright]]).
 
* 6 osvojena [[Oscar]]a ([[Oscar za najbolji film|najbolji film]], [[Oscar za najboljeg redatelja|režija]], adaptirani scenarij, [[Oscar za najboljeg glavnog glumca|glavni glumac]] [[Tom Hanks]], specijalni efekti, [[Oscar za najbolju montažu|montaža]]) i 7 nominacija ([[Oscar za najboljeg sporednog glumca|najbolji sporedni glumac]] [[Gary Sinise]], fotografija, šminka, glazba, montaža zvuka, zvučni efekti, scenografija ).
 
* Osvojena [[BAFTA]] (najbolji specijalni efekti) i 7 nominacija.
 
* osvojena [[nagrada Saturn]] za [[nagrada Saturn za najbolji fantastični film|najbolji fantastični film]], najboljeg sporednog glumca (film).
 
== Zanimljivosti ==
 
* [[Terry Gilliam]] je odbio režirati film.
* Na dan kada je [[Tom Hanks]] snimao ragbi sekvencu u kojoj trči, bolovao je od gripe.
Linija 68 ⟶ 62:
 
== Kritike ==
 
"Forrest Gump" je kod kritike bio uglavnom hvaljen, ali je i jedan dio kritike bio negativno nastrojen prema njemu. Najviše zamjerki bilo je upućeno izgubljenom satiričnom kontekstu originalnog romana Winstona Grooma koji je zamijenjen patetikom, te navodno rasističkom tonu prema crncima. Osim njih, neki su koncept "Forresta Gumpa" u kojem mentalno zaostali junak čistom srećom postane uspješan i bogat individualac prozvali plagijatom usporedivši ga sa ranijom, nepoznatom, ali više hvaljenom satirom "[[Dobro došli, gospodine Chance]]" iz [[1979.]] u kojoj je nastupio [[Peter Sellers]]
i svojim nastupom bio uzor Tomu Hanksu. U svojoj recenziji filma "Dobrodošli, g. Chance" kritičar Rob Vaux je napisao da je taj film "sve što je "Forrest Gump" trebao biti, ali nije". Ipak, u većini su kritičari hvalili "Forresta Gumpa" - poznati [[Roger Ebert]], koji je napisao kako se radi o "čarobnom filmu"<ref>[http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/19940706/REVIEWS/407060301/1023 Roger Ebert; Forrest Gump, Review]</ref>, i James Berardinelli, koji je zaključio kako je ovaj film "melem za dušu", su mu oboje dali 4 od 4 zvijezde<ref>[http://www.reelviews.net/movies/f/forrest.html James Berardinelli; Forrest Gump]</ref>.
Linija 78 ⟶ 71:
{{izvori}}
 
== VanjskeEksterni poveznicelinkovi ==
* {{imdb naslov|id=0109830|naslov=Forrest Gump}}
* [http://www.rottentomatoes.com/m/forrest_gump/ Rottentomatoes.com]